Curcuma previne diabetul de tip 2

15 martie 2012   Psihologie

Curcuma este un condiment care are numeroase beneficii asupra organismului. El este folosit, în mod normal, pentru reducerea inflamaţiilor şi a durerilor, însă este indicat şi în diabetul de tip 2.

Inflamaţiile joacă un rol important în declanşarea obezităţii şi a diabetului. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că inflamaţia cronică a pancreasului duce la apariţia diabetului de tip 2. Această inflamaţie afectează pancreasul,iar din această cauză organul nu mai este capabil să producă insulină.

Curcumina,ingredient activ cu proprietăţi antioxidante

Curcuma conţine un ingredient cunoscut sub numele de curcumină,care are proprietăţi antioxidante ce contribuie la reducerea inflamaţiilor. Curcumina scade rezistenţa la insulină şi previne diabetul de tip 2,prin influenţarea răspunsului inflamator cauzat de obezitate.

De asemenea,curcuma reglează funcţiile celulelor prezente în ficat,pancreas,muşchi etc.

Consumul de curcuma scade nivelul glucozei şi a acizilor graşi din sânge. Deşi 6 grame de curcuma consumate zilnic nu schimbă nivelul glucozei în sânge,cresc producţia de insulină.

Foarte mulţi experţi recomandă consumul a 500 mg de curcuma de 3-4 ori pe zi.

Atenţie!

Suplimentele de curcumină trebuie administrate cu atenţie pacienţilor care iau anticoagulante sau antiplachetare (aspirină,clopidogrel,dalteparin,enoxaparină,heparină,triclopidin sau varfarină),deoarece pot creşte riscurile hemoragipare.

Mai mult,câteva studii efectuate pe animale au indicat interferenţa curcuminei în acţiunile unor agenţi chimioterapici (doxorubicina,mecloretamina,ciclofosfamida),diminuându-le acţiunea.

Mai multe