Curry, o armă eficientă contra diabetului

31 iulie 2012   Psihologie

Persoanele care consumă zilnic o cantitate mică de curry au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de diabet, chiar dacă prin stilul de viaţă şi moştenirea genetică se confruntă cu riscuri crescute de a dezvolta această maladie.

Curcumina,o substanţă prezentă în turmeric,unul dintre ingredientele condimentului curry,este cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii şi antioxidante.

Studiul s-a desfăşurat pe parcursul a nouă luni,timp în care voluntarii-240 de persoane adulte prediabetice (care prezentau niveluri ridicate de zahăr în sânge,fapt care ar fi putut conduce la diabet de tipul II)-au consumat zilnic o anumită cantitate de curcumină sau o substanţă placebo.

Rezultatele studiului arată că în cazul persoanelor care au luat zilnic câte şase capsule cu extract de curcumină (250 mg) nu s-a înregistrat niciun caz de diabet de tipul II,spre deosebire de cei cărora li s-au administrat capsule placebo,în care s-au înregistrat 19 noi cazuri de diabet.

Suplimentele cu curcumină îmbunătăţesc modul de funcţionare a beta-celulelor aflate în pancreas care produc insulină,hormonul responsabil cu reglarea glicemiei.

Cercetătorii susţin că efectele antiinflamatorii ale curcuminei contribuie la protecţia beta-celulelor,prevenind astfel apariţia diabetului zaharat.

Mai multe