Dansul – mai mult decât o activitate plăcută

2 aprilie 2016   Psihologie

Celor cărora le place să danseze trebuie să afle că ei îşi fac o lume mai bună. Dansul este mai mult decât o activitate plăcută pe care o experimentezi cu prietenii sau iubitul. Este cel care are capacitatea de a îmbunătăţi funcţiile creierului.

Iată ce se întâmplă în creier când dansăm:

Stimulează neuroplasticitatea

Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a se schimba sub influenţa învăţării. Un studiu condus de Colegiul de Medicină „Albert Eistein” din New York City,realizat pe o perioadă de 21 de ani,a vizat persoanele de până în 75 de ani şi peste. Cercetătorii au măsurat acuitatea mentală de îmbătrânire prin monitorizarea ratelor de demenţă.Scopul studiului a fost de a afla dacă orice activitate fizică sau cognitivă de agrement are efect asupra acuităţii mentale. Studiul a arătat că unele activităţi cognitive influenţează acuitatea mentală,dar aproape niciuna fizică. Singura excepţie a fost dansul în mod frecvent,care reduce riscul de a dezvolta demenţă cu 76 %.„Persoanele care dansează în mod regulat au o mai mare rezervă cognitivă şi o complexitate crescută a sinapselor neuronale”,a explicat neurologul dr. Robert Katzman. Paşii de dans reduc riscul de a dezvolta demenţă,îmbunătăţind calităţile neuronale. În acest fel creierul lucrează continuu,lucru care ajută neuroplasticitatea.

Sporeşte inteligenţa

Relaţia stimul-răspuns este automată. În cazul în care răspunsul nostru la o anumită situaţie este automat,atunci este în general acceptat că inteligenţa este implicată. Când creierul evaluează diferite răspunsuri rezonabile şi alege în mod deliberat un răspuns,procesul este considerat a fi inteligent. Jean Piaget a afirmat că inteligenţa este ceea ce folosim atunci când nu ştim ce să facem.

Esenţa inteligenţei este luarea de decizii. Pentru a îmbunătăţi acuitatea mentală,cel mai bine este să ne implicăm într-o activitate care necesită fracţiune de secundă,procesul de luare a deciziilor rapide. Dansul este un exemplu de activitate rapidă,care necesită luarea în ritm rapid a deciziilor. Este nevoie de răspunsuri  instantanee la întrebări:Când trebuie să schimbi poziţia corpului? Cum să reacţionezi la mişcările partenerului? Dansul este un mod excelent de a menţine şi spori inteligenţa.

Încetineşte îmbătrânirea şi sporeşte memoria

Dr. Katzman crede că sinapsele noastre neuronale sunt cele mai complexe. El spune că trebuie să facem tot ce putem pentru a crea noi căi neuronale,iar dansul este o modalitate foarte bună.

Pe măsură ce îmbătrânim,celulele creierului mor şi sinapsele devin mai slabe. Numele persoanelor devin mai greu de reţinut pentru că există doar o singură cale neuronală,care ne conduce la aceste informaţii stocate.

În cazul în care lucrezi la a învăţa lucruri noi,cum este dansul,se poate lucra pe construirea de rute mentale diferite şi pe mai multe căi. Aşa că,dacă o cale se pierde cu înaintarea în vârstă,ai o cale alternativă pe care o poţi folosi pentru a avea acces la informaţiile şi amintirile stocate.

este că dansul este o modalitate foarte bună de a menţine şi îmbunătăţi multe dintre funcţiile creierului. Dansul poate creşte conectivitatea neuronală deoarece integrează mai multe funcţii ale creierului dintr-o dată:raţional,muzical,kinestezic şi emoţional. Această conectivitatea neuronală crescută aduce beneficii asupra creierului atunci când înaintezi în vârstă. Aşa că,dansează cât mai des.

Mai multe