De câte ori pe săptămână ar trebui să mâncăm ouă?
De foarte multe ori am auzit spunându-se că trebuie să mâncăm cel mult 2 ouă pe săptămână, mai ales dacă avem colesterolul mărit. Însă, este sănătos sau nu să consumăm ouă de mai multe ori?
Ouăle şi sănătatea
În ultimii ani,s-a spus că bolile cardiovasculare şi colesterolul mărit au legătură cu consumul de ouă. Este adevărat că toate proteinele animale conţin colesterol,dar acest lucru nu este rău pentru sănătateata. De fapt,corpul are nevoie de ele.Consumul regulat de ouă poate preveni apariţia unor boli,inclusiv cele cardiovasculare,şi tot mai mulţi nutriţionişti recomandă consumul de ouă.
Citeşte şi:Tărâţele de grâu redau strălucirea chipului tău
Mai multe ouă şi mai puţină carne
Dacă vrei ca alimentaţia ta să fie echilibrată şi să te bucuri de gustul delicios al ouălor,alege să creşti consumul lor şi să-l reduci pe cel al cărnii. Astfel,organismul nu va primi proteină animală în exces.
De ce să mănânci ouă
Ouăle sunt sursă de proteine,aminoacizi esenţiali şi grăsimi sănătoase uşor de digerat. În plus,sunt alimente foarte nutritive,bogate în betacaroten,vitamineleA,B,D,E şi minerale precum fier,fosfor,potasiu şi magneziu. Este bine de ştiut că ouăle nu conţin fibre sau carbohidraţi.
Citeşte şi:Cereale la micul dejun? Vezi cât sunt de sănătoase!
De câte ori pe săptămână trebuie să mănânci ouă
O persoană sănătoasă,cu un regim alimentar echilibrat,poate mânca un ou bio pe zi,fără niciun risc pentru sănătatea sa. Cei care suferă de boli cardiovasculare şi colestrol mărit pot consuma între 3 şi 5 ouă pe săptămână. Totuşi,consultă un nutriţionist sau medicul personal înainte de a mânca ouă.
Cum să le găteşti
Modul de preparare al ouălor joacă un rol important. Pentru a-şi păstra toate elementele nutritive,evită să le prăjeşti. Cele fierte sunt cele mai sănătoase. Lasă-le să fiarbă la foc mic,aproximativ 8 minute.