De ce apa refiartă dăunează sănătăţii
Poate ţi se-ntâmplă şi ţie să pui un ibric cu apă la fiert, să foloseşti o parte din apă pentru ceai, iar peste 5-10 minute să-ţi aduci aminte că ai vrea şi puţină cafea, moment în care pui din nou ibricul pe foc. Cât de periculoasă este apa refiartă pentru sănătate?
Vaporii care se degaja în timp ce apa fierbe sunt formaţi din compuşi volatili care se transformă în substanţe gazoase. Când apa se răceşte,substanţele volatile şi mineralele care se degajă ajung înapoi în apă.
Când apa este reîncălzită,se formează compuşi periculoşi precum arsenic,nitraţi şi fluor,care pot pune în pericol sănătatea.
Află cum te poate afecta apa refiartă
Nitraţii din apă devin toxici când sunt expuşi la temperaturi ridicate. Când apa dă în clocot,compoziţia nitraţilor se schimbă. Aceştia devin nitrozamine-nişte substanţe cu potenţial cancerigen.
Dacă obişnuieşti să refierbi apa pe care o bei,cu timpul poţi ajunge să suferi de intoxicaţie cu arsenic. Din această cauză,există un risc mare să suferi de afecţiuni periculoase precum cancer,boli de inimă,probleme neurologice şi infertilitate.
Deşi fluorul este bun pentru organism,în exces poate deveni nociv. Dacă în corp există o cantitate prea mare de exces,pot apărea probleme neurologice. Copiii care primesc prea mult fluor,au un risc mare să nu se dezvolte bine din punct de vedere cognitiv.