De ce e bine să bei must - află ce beneficii are asupra corpului!

2 septembrie 2015   Psihologie

Mustul este sucul dulce obţinut prin zdrobirea şi presarea boabelor de struguri şi care dă, prin fermentare, vinul. Mustul are proprietăţi antioxidante, scade riscurile de maladii cardiovasculare, de obezitate şi de diabet de tip 2.

Mustul tine departe cancerul

Rolul mustului în menţinerea sănătăţii celulelor e un permanent obiect de studiu pentru oncologi. Se ştie că polifenolii şi antioxidanţii din compoziţia sa blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceşti radicali,în exces,sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor – mai ales la nivelul pielii.

Mustul are de grijă de inimă

Prin îmbunătăţirea circulaţiei sanguine,a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare,consumul de must evită oboseala cardiacăşi scade riscul accidentelor vasculare cerebrale. Polifenolii limitează agregarea plachetelor sanguine (trombocitele,care intră în procesul coagulării sângelui) şi oxidarea colesteroului rău-una din principalele cauze ale fixării acestor plachete pe pereţii arterelor.

Mustul previne obezitatea şi diabetul

Compusul din must numit resveratrol limitează luările în greutate,împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi obezităţii. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatorii care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului,producătoare de insulină.

Mustul protejează neuronii

Studiile arată că mustul limitează pierderea celulelor cerebrale. Tot cercetările arată că o dietă din care nu lipseşte mustul blochează,parţial,evoluţia maladiei Alzheimer. Se pare că există o legătură directă între consumul de must şi memorie,capacitate motrică şi facultăţi cognitive.

Mustul accelerează tranzitul intestinal

Acidul tartric provenind din struguri are capacitatea de a accelera tranzitul intestinal. Prin urmare,câteva pahare de must pot să combată,în mod eficace,constipaţia cronică.

Mai multe