De ce e bine să mănânci orez negru

31 mai 2018   Psihologie

Incluzând orezul negru în alimentaţia ta de zi cu zi este un mod excelent de a creşte cantitatea de substanţe nutritive necesare organismului. Deşi se cultivă în cantităţi mai mici, orezul negru a început să fie apreciat de oameni din întreaga lume datorită beneficiilor pe care le are asupra sănătăţii.

Valoarea nutritivă a orezului negru

Compoziţia nutriţională a acestui tip de orez include o cantitate mare de fibre, proteine, fier, fosfor şi zinc. O jumătate de cană de orez negru conţine 160 de calorii, fiind în acelaşi timp şi o sursă importantă de energie. Mai mult, are un număr mai mare de antioxidanţi decât orice alt tip de orez. Antocianina este unul dintre ei, pigmentul care îi dă şi culoarea pe care o are şi care are efecte pozitive asupra stării de sănătate generale.

Beneficiile orezului negru sunt:

 Cele mai importante beneficii pe care le are orezul alb au loc asupra sănătăţii cardiovasculare, digestive, diabet, pierderea în greutate, afecţiuni cronice şi altele.

Previne afecţiuni cronice

Antocianina este cel mai cunoscut antioxidant găsit în orezul negru. Se spune că are abilitatea de a reduce stresul oxidativ din corp şi de a preveni efectele negative ale radicalilor liberi. Mai mult, poate scade riscul de cancer, boli cardiovasculare şi artrită reumatoidă, precum şi îmbătrânirea prematură.

Îmbunătăţeşte sănătatea sistemului cardiovascular

Comparativ cu alte tipuri de orez, orezul negru conţine o cantitate mare de fibre, la fel şi un procent mic de grăsime, ambele fiind necesare pentru menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular. Fibrele ajută la menţinerea sub control a nivelului de colesterol rău şi a presiunii arteriale, prevenind astfel ateroscleroza şi boala coronariană.

Creşte nivelul de energie

Fiind o sursă de carbohidraţi, orezul negru este excelent pentru oferirea de energie suplimentară. Acesta este motivul pentru care orezul negru este ingredientul de bază din bucătăria multor ţări din Asia.

Stimulează digestia

Fibrele sunt cunoscute pentru faptul că îmbunătăţesc procesul de digestie, prevenind probleme precum indigestie, constipaţie, diaree şi balonare. Mai mult, fibrele sunt cele care stimulează tranzitul intestinal.

Stimulează procesul de pierdere în greutate

O jumătate de cană de orez negru conţine 160 de calorii, plus că este o sursă importantă de fibre. Consumând orez negru previi supraalimentarea şi necesitatea de gustări între mese. Mai mult, mineralele şi compuşii activi prezenţi în orezul negru accelerează metabolismul, stimulând arderile grăsimilor.

Mai multe