De ce e bine să mănânci prune

14 august 2014   Psihologie

Prunele, aceste fructe de sezon, consumate crude sau în plăcinte şi prăjituri, au numeroase beneficii asupra sănătăţii. Iată de ce e bine să le consumi!

Ţin la distanţă cancerul

Prunele nu protejează doar creierul de radicalii liberi,ci ajută şi la prevenirea bolilor cronice,cum sunt cele cardiovasculare şi cancerul. Acestea conţin niveluri ridicate de fitonutrienţi,numiţi fenoli. Cercetătorii spun că aceştia previn deteriorarea celulelor,mai ales atunci când vine vorba de oxidarea moleculelor de grăsime din organism. Deoarece toate membranele celulare,precum şi celulele creierului uman,sunt în mare parte formate din grăsime,este foarte important să incluzi alimente ce conţin fitonutrienţi în dietă.

Citeşte şi:

De ce sunt bune prunele pentru sănătate

Remedii naturale pentru tratarea diabetului

Previn apariţia diabetului de tip II şi a obezităţii

Bogate în fibre solubile,prunele ajută la menţinerea nivelului de zahăr din sânge. Fibrele solubile încetinesc viteza cu care produsele alimentare părăsesc stomacul şi,ca urmare,întârzie absorbţia de zahăr în fluxul sangvin. Totodată,previne creşterea în greutate,deoarece dau senzaţia de saţietate.

Îmbunătăţesc sănătatea oaselor şi reduc riscul apariţiei osteoporozei

Datorită faptului că sunt bogate în flavonoide şi compuşi fenolici,prunele sunt cele mai eficiente fructe în prevenirea pierderii osoase.

Sunt o sursă de vitamina K şi beta-caroten

Un studiu realizat în 2013 de cercetătorii britanici a arătat că un aport crescut în beta-caroten îi poate face pe oameni mai fericiţi. Totodată,beta-carotenul,protejează şi repară daunele radicalilor liberi asupra celulelor din organism,ceea ce înseamnă că împiedică apariţia semnelor îmbătrânirii.

Mai multe