De ce e bine să mâncăm linte
Bogată în fibre, vitamine şi minerale, lintea nu ar trebui să lipsească din dieta ta, mai ales dacă te preocupă sănătatea sistemului digestiv.
Pe lângă amidonul rezistent (cu beneficii asupra sănătăţii),lintea aduce o cantitate mare de fibre solubile şi insolubile,vitamine din grupul B,mai ales folaţi (acid folic) şi vitamina E,antioxidanţi,precum şi minerale (magneziu,fier,molibden şi multe altele),spun nutriţioniştii.
O cană de linte fiartă,de exemplu,conţine 16 grame de fibre. Elemente nutritive care este bine să se regăsească zilnic în dietă,fibrele reglează tranzitul intestinal şi previn boli precum cele de inimă şi diabetul.
Scade colesterolul
Printre beneficiile principale ale lintei se numără normalizarea profilului lipidic,prin scăderea colesterolului din sânge şi a trigliceridelor. Reduce riscul de infarct şi de accident vascular cerebral,menţinând arterele „curate“.
Ajută digestia
Fibrele pe care le conţine această leguminoasă stimulează peristaltismul,altfel spus contracţiile musculaturii stomacului şi intestinului,şi combat constipaţia cu complicaţiile ei (hemoroizi,diverticuloză etc.). Fibrele solubile din linte sunt valoroase chiar şi pentru persoanele care au sindrom de intestin iritabil.
Află mai multe despre proprietăţile lintei pe clicksanatate.ro