De ce este bine să mănânci alune iarna
Alunele sunt gustarea preferată a multor oameni, dar consumul lor este mult mai mare iarna. Motivul? Datorită substanţelor nutritive pe care le conţin, alunele au efecte pozitive asupra sănătăţii, doar că ele nu sunt foarte cunoscute.
Iată care sunt beneficiile consumului de alune:
Previn creşterea în greutate
Alunele sunt săţioase, comparativ cu alte gustări bogate în calorii. Asta înseamnă că un pumn de alune este suficient pentru a ţine sub control numărul de calorii consumate, renunţând astfel de alte gustări bogate în grăsimi sau calorii. Consumându-le în timpul iernii, vei reuşi să îţi menţii greutatea în timpul iernii.
Ţin sub control colesterolul
Alunele sunt sursă importantă de grăsimi mononesaturate şi polinesaturate. Acidul oleic prezent în alune scad nivelul de colesterol rău (LDL) în timp ce cresc nivelul de colesterol bun (HDL). Pentru a preveni depunerea grăsimilor pe peretele arterelor, colesterolul trebuie să fie echilibrat, la fel ca lipidele.
Previn infarctul miocardic
Alunele sunt sursă importantă de antioxidanţi şi minerale, care reduc riscul de infarct miocardic şi alte probleme ale inimii. În plus, triptofanul care se găseşte în alune combat depresia. Mănâncă zilnic ce puţin 100 de grame de alune.
Previn diabetul
Aproape toate tipurile de alune conţin o cantitate mare de mangan, un mineral care joacă un rol important în motabolizarea grăsimilor şi carbohidraţilor, absorbţia calciului şi ţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. Studiile au arătat că alunele pot scade riscul de diabet cu 21%.
Ameliorează simptomele răcelii
Alunele sunt sursă de vitamina C, ceea ce înseamnă că ele pot fi consumate când eşti răcită.
Alunele sunt bune pentru piele
Este bine să ştii că alunele consumate zilnic au efecte pozitive asupra pielii. Acizii mononesaturaţi şi resveratrolul menţin umiditatea pielii, stimulând regenerarea celulelor şi redându-i tegumentului strălucirea.