De ce este indicat să consumi cartofi dulci
Avem şi noi cartofii noştri, pe care-i consumăm cu mare drag, chiar de mai multe ori pe săptămână: rumeniţi, fierţi sau copţi în cuptor… Uneori, sunt cea mai bună garnitură! Aşadar, ce au în plus cartofii dulci,de ce este indicat să consumi cartofi dulci? Cu ce diferă de cartofii româneşti şi de ce ar trebui să-i consumi?
Cartoful dulce,această “rădăcină”umilă,are numeroase beneficii pentru sănătate şi te poate ajuta să pierzi şi în greutate! Doar dacă este dulce!
Cartofii dulci nu au aşa mulţi carbohidraţi
Cartofii dulci au un conţinut de glucide uşor mai scăzut decât cartofii normali,cu care suntem noi obişnuiţi. Un cartof normal conţine 26 de grame de carbohidraţi,în timp ce unul dulce conţine doar 23 de grame de carbohidraţi.
Cartofii dulci au mai multe fibre
Cartoful dulce conţine aproape de două ori mai multe fibre,decât cartofii obişnuiţi. Un cartof de mărime medie conţine aproximativ 7 grame de fibre,acest lucru oferindu-i proprietatea de "ardere lentă". Asta înseamnă că energia lui calorică este folosită mai lent şi mai eficient decât a unuia cu un conţinut de fibre mai scăzut.
Cartofii dulci contin vitamine şi potasiu
Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de vitamina A,potasiu şi vitamina C,dar şi B6,riboflavină,cupru şi acid folic. Un cartof dulce mediu are cu 28% mai mult potasiu decât o banană.
Cartofii dulci au un continut mare de apă
Cantitatea mare de apă regăsită în cartofii dulci te poate ajuta să pierzi în greutate. Asemănător fibrelor,apa ocupă o mulţime de spaţiu în stomac. Prin urmare,consumul de alimente care conţin cantităţi mari de apă te face să te simţi mai plină (senzaţiade saţietate) şi va preveni supraalimentarea şi va reduce numărul de gustări dintre mese.
Cum alegi cartofii dulci potriviţi
Verifică dacă cartofii au fisuri sau vânătăi. Aceştia nu sunt buni. Pe cei perfect sănătoşi,păstrează-i într-un loc răcoros,întunecat,bine ventilat,dar nu mai mult de două săptămâni. Odată fierţi,cartofii dulci pot fi stocate timp de până la o săptămână în frigider.
Credit foto:Pinterest