De ce mă îngraş?

20 septembrie 2011   Psihologie

Când te îngraşi, ai tendinţa să dai mereu vina pe calorii! Ei bine, este greşit. Există numeroase alte cauze ale acumulării kilogramelor nedorite. Iată care sunt acestea şi ce este de făcut!

Potrivit mai multor studii,cauzele creşterii în greutate sunt direct sau indirect influenţate de două elemente principale:stilul tău de viaţă şi echilibrul hormonal. În funcţie de acestea,poţi găsi soluţia acestei probleme.

Hormonii,factorii-cheie

Hormonii ovarieni (estrogenul şi progesteronul) care apar în organismul femeii la adolescenţă au o dublă acţiune în ceea ce priveşte greutatea.

Ei sunt implicaţi în producţia de grăsime şi contribuie la retenţia de apă. Când sunt secretaţi în cantităţi mari,pot induce creşteri în greutate.

Acelaşi lucru se întâmplă şi când nivelul de estrogen nu este în echilibru cu cel de progesteron.

Dacă ai probleme cu greu­tatea,ai nevoie şi de un consult la endocrinolog,ca să afli dacă nivelul tău hormonal este în limite normale.

Menstruaţia îţi adaugă kilograme

În perioada premergătoare menstruaţiei,multe dintre femei suferă de sindrom premenstrual. Acesta este cauzat de un dezechilibru între estrogen şi progesteron. De aceea,în aceste zile,există riscul de a acumula 1-2 kilograme,dar adesea este mai mult o senzaţie de preaplin.

Soluţia:trebuie să adopţi o dietă sănătoasă,bazată mai mult pe legume şi pe fructe proaspete,să reduci sarea şi să nu bei alcool.

Menopauza stochează grăsimile

Statisticile arată că,la menopauză,femeile iau în greutate fiindcă au loc multe modificări hormonale. În primul rând,există un dezechilibru hormonal ovarian care favorizează stocarea grăsimilor şi apariţia celulitei.

:multe exerciţii fizice şi o dietă sănătoasă,după sfatul unui medic nutriţionist,dar şi al unui endocrinolog. La unele femei tinere,şi pilulele contraceptive pot duce la îngrăşare,dacă dozarea de hormoni  este nepotrivită.

Deficitul de hormoni tiroidieni

Hipotiroidismul poate provoca o creştere în greutate de până la  4-5 kg. Se întâmplă fiindcă deficitul de hormoni tiroidieni poate încetini metabolismul.

Simptomele bolii pot include oboseală,umflături ale feţei,piele uscată,slăbiciune. Soluţia constă într-un consult la medicul endocrinolog.

Antiinflamatoarele îngraşă

Şi unele medicamente pot favoriza creşterea în greutate. Este vorba despre antiinflamatoarele nesteroidiene (acid acetilsalicilic,ibuprofen,diclofenac etc.),antidepresive şi pastilele care tratează diabetul zaharat. De aceea,nu trebuie să fie luate fără sfatul unui medic.

Caloriile «lichide»,duşman al siluetei

Băuturile bogate în calorii sunt o sursă sigură de acumulat kilograme,mai ales dacă eşti predispusă genetic la îngrăşare. Acestea sunt băuturile acidulate,cafeaua şi laptele.

Caloriile lichide sunt absorbite foarte repede de organism. De aceea,  ar trebui să te limitezi doar la apă plată.

Mai multe