De ce ne contrazicem şi cum putem evita certurile?

28 martie 2017   Psihologie

Adesea se întâmplă ca la un eveniment aparent clar, oamenii tind să aibă opinii diametral opuse, iar aceste discuţii contradictorii pot declanşa conflicte.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu,este absolut normal ca două persoane să vadă aceleaşi eveniment în mod diferit,iar motivele sunt multiple:diferenţele de mediu,tipul familiei în care au fost crescuţi,diferenţele dintre învăţăturile extrase din religii şi credinţe până la experienţa de viaţă,genul biologic şi multe altele,aspecte care ne modelează,ne formează şi ne conferă unicitatea.

Cum escaladează o situaţie

 “Am văzut zilele trecute un caz concret,pe care l-am studiat din perspectivă psihologică. Două persoane discutau în parc,când dintr-o dată un tânăr le taie calea,alergând foarte tare. Observă că mai este un alt băiat care aleargă după el,însă nu au apucat să le vadă faţa niciunuia dintre ei. Unul dintre observatori s-a gândit că poate se joacă şi se aleargă prin parc,iar celălalt observator s-a gândit că primul este alergat pentru că a furat ceva de la cel de-al doilea. De atunci încolo totul a escaladat într-o dezbatere foarte acidă,în care fiecare dintre cei doi observatori fiind convins că are dreptate. În realitate,opinia lor este puternic influenţată de propriile experienţe de viaţă – poate au trecut şi ei prin aceeaşi ipostază,iar în urma trecerii informaţiilor prin propriul filtru,observatorul alege să păstreze doar ceea ce este în acord cu valorile şi convingerile lui,face asocieri cu un eveniment familiar şi astfel dă o semnificaţie proprie”,afirmă psihologul.

 Diferenţele de opinie

Disensiunile între oameni apar atunci când oamenii nu conştientizează că sunt diferiţi,că fiecare are propriul filtru,că fiecare are un istoric de experienţe la care se raportează mereu şi acesta este motivul principal pentru care ne este greu să construim relaţii sănătoase cu cei din jurul nostru,să creăm legături puternice,bazate pe încredere,înţelegere şi suport reciproc.

Mai multe