De ce nu este bine să consumi ceai rece

9 august 2012   Psihologie

Cui nu-i place să consume ceai rece, mai ales acum când temperaturile sunt extrem de ridicate? Atenţie, însă, cercetătorii afirmă că un astfel de obicei alimentar afectează tractul urinar.

Acest lucru este posibil din cauza concentraţiei mari de oxalaţi din compoziţia ceaiului rece,substanţe chimice care duc la apariţia pietrelor la rinichi.

Specialiştii atrag atenţia că cea mai frecventă cauză care duce la apariţia calculilor renali este lipsa consumului de lichide,care duce la deshidratare şi,în cele din urmă,la afectarea tractului urinar.

De aceea,persoanele sunt sfătuite să bea multe lichide,însă prea puţin dintre noi ştiu că băuturile reci cresc riscul de a dezvolta pietre.

“O mulţime de oameni aleg să bea mai mult băuturi reci,în special dintre cele dulci la gust,pentru că acestea sunt sărace în calorii si au un gust mai bun decât apa”,afirmă medicii de specialitate.

În urma studiilor s-a constatat că bărbaţii sunt de patru ori mai predispuşi să sufere de calculi renali decât femeile. Riscul creşte şi mai mult la persoanele trecute de 40 de ani,la femeile intrate de curand la menopauză şi la cele care au ovarele scoase.

De aceea,cercetatorii îi sfătuiesc pe cei predispuşi la pietre să evite consumul mâncărurilor bogate în oxalaţi,printre care se numără spanacul,ciocolata,alunele sau nucile,şi să consume mâncăruri şi băuturi bogate în calciu,pentru a reduce nivelul oxalaţilor absorbiţi de organism.

Mai multe