De ce să mănânci merlan

21 martie 2018   Psihologie

Merlanul e un peşte foarte popular, mai ales în bucătăria mediteraneană . De găsit, se găseşte în Marea Mediterană şi în anumite părţi ale Atlanticului. Are o dimensiune modestă, cu o structură a corpului lungă şi slabă. La gust, seamănă cu codul. E considerat un peşte sigur, în sensul că are un nivel mic de mercur şi toxine provenind din mediu, la fel, la un nivel minim.

Merlanul furnizează organismului uman grăsimi mononsaturate (bune), acizi graşi de tip omega-3, proteine, un nivel moderat de calciu, potasiu, vitamina B, magneziu şi fosfor. Fără carbohidraţi.

La ce e bun consumul de merlan

În primul rând, previne bolile cardiovasculare, reduce inflamaţiile, înlătură oboseala, scade nivelul de colesterol, elimină crampele muscular şi îmbunătăţeşte starea sistemului osos. Asta pentru că proteinele care-l compun sunt mult mai eficiente decât carbohidraţii. Un număr important de minerale şi de nutrienţi reduc inflamaţiile şi îmbunătăţesc digestia. Dau un brânci sistemului imunitar şi reduc disconfortul crampelor musculare, mai ales la gravide şi la femeile aflate în sindrom premenstrual.

Deşi cu un nivel scăzut al acizilor omega-3, totuşi, merlanul conţine grăsimi saturate care susţin activitatea cardiacă.

Un nivel neobişnuit de mare de calciu recomandă acest peşte pentru refacerea densităţii osoase, împreună cu fosforul. Cei cu psoriazis sau eczeme pot beneficia de pe urma consumului de merlan, de asemenea. În acelaşi fel, pot beneficia de pe urma consumului de merlan şi cei cu probleme ale articulaţiilor.

Niacina, prezentă în peşte, ajută la reducerea anxietăţii, depresiei, tulburărilor bipolare şi a altor probleme mintale.

Mai multe