De ce să nu renunţi la ciocolată

30 decembrie 2016   Psihologie

De nelipsit din dulciurile şi torturile festive, ciocolata se află, pentru cei care ţin dietă, pe lista alimentelor de evitat. Greşit! Chiar dacă îţi pare de necrezut, ciocolata te menţine sănătoasă, cu o singură condiţie: să alegi una veritabilă.

Câteva pătrăţele de ciocolată amăruie pe zi nu-ţi afectează silueta:din contră,îţi dau o stare de bine şi scad colesterolul rău. Recunoşti uşor ciocolata de calitate după textura fină şi culoarea închisă. Nu se rupe cu sunet înăbuşit,se topeşte uşor,nu se lipeşte de dinţi şi nu se fărâmiţează.

Din ce e făcută o ciocolată bună

Pe lista ingredientelor din care este făcută ar trebui să apară unt de cacao,masă uscată de cacao,zahăr pudră. Un astfel de desert îţi aduce un plus de minerale (magneziu,fier,potasiu),acizi graşi,fibre solubile (la 100 de grame de ciocolată sunt 11 grame de fibre),antioxidanţi,flavonoide şi polifenoli. Ultimele trei întârzie efectele îmbătrânirii,îţi întăresc sistemul imunitar şi te protejează de boli de inimă.

Atenţie!

Evită să mănânci ciocolată seara,pentru că are cafeină şi te va ţine trează mult peste ora ta obişnuită de culcare.

Un antidepresiv natural

Pe unii,Sărbătorile îi întristează,mai ales dacă sunt nevoiţi să le petreacă în singurătate sau la locul de muncă. În cazul în care şi tu ai o dispoziţie proastă,eşti stresată sau,mai grav,te lupţi cu stări depresive,ciocolata te face să te simţi mai bine şi să-ţi găseşti echilibrul emoţional de care ai nevoie. Câteva pătrăţele de ciocolată sunt de ajuns pentru a obţine un plus de magneziu şi pentru a stimula producerea de serotonină,un neurotransmiţător cu efect antidrepresiv şi antistres. Potasiul din compoziţia ciocolatei te energizează,îţi îmbunătăţeşte memoria,te ajută să te concentrezi mai bine.

Reduce nivelul de colesterol

Veste bună pentru tine,dacă adori ciocolata neagră:nu duce la o creştere periculoasă a nivelului de colesterol rău,dimpotrivă! Studiile au demonstrat că un consum moderat de ciocolată amăruie reduce colesterolul rău şi creşte aportul de colesterol bun. Acidul stearic pe care-l conţine previne formarea depunerilor de grăsimi (plăci de aterom) pe vasele de sânge,îngustându-le.

Benefică diabeticilor,în anumite situaţii

La ocazii speciale,cum sunt Sărbătorile,ţi se permite,dacă suferi de diabet,să mănânci o porţie mică de ciocolată amăruie. Important este să nu uiţi să faci mişcare după ce ai luat masa,ori de câte ori ai puţin timp liber. Dacă observi o scădere a glicemiei,ciocolata va creşte nivelul de glucoză din sânge atât cât este necesar.

Îmbunătăţeşte aspectul pielii

Un alt motiv pentru care nu trebuie să elimini ciocolata din dietă este acela că îţi îmbunătăţeşte aspectul pielii,datorită aportului de vitamine şi minerale. Nu întâmplător cacaua este unul din ingredientele cosmeticelor. Tot mulţumită flavonoidelor din ciocolată,este ameliorată circulaţia sângelui la extremităţi şi la nivelul tegumentelor. Teobromina,un alcaloid din compoziţia ciocolatei,precum şi antioxindaţii din pătrăţele savuroase cresc elasticitatea pielii şi încetinesc procesul de îmbătrânire.

Te susţine în cura de slăbit

Consumul frecvent de ciocolată neagră,în cantitate mică,este corelat cu o reducere a indicelui de masă corporală (IMC),după cum indică un studiu apărut în publicaţia americană „Journal of Internal Medicine“. La cercetare au participat 1000 de femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 85 de ani. S-a observant că cei care au mâncat de 2 ori pe săptămână ciocolată au slăbit mai uşor,ajungând implicit la un IMC mai mic. Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator al greutăţii unei persoane,raportată la înălţime.

Mai multe