Descifrează etichetele alimentelor!

22 martie 2013   Psihologie

Eticheta cuprinde informaţiile care te ajută să optezi pentru un anumit produs, în funcţie de nevoile tale specifice, de dieta pe care o urmezi, de gusturi. În plus, este elementul care înlesneşte comparaţia între produse similare, ca să poţi să faci alegeri în cunoştinţă de cauză. Învaţă, deci, s-o descifrezi!

Tabelul cu valori nutriţionale

Îţi atrage atenţia imediat,atunci când examinezi o etichetă. E esenţial să ştii să interpretezi cifrele care figurează acolo,dacă vrei să mănânci sănătos. Iată un ghid simplu:-Porţia. Porţiile,exprimate în grame,sunt în general standardizate,ca să poţi face mai uşor comparaţie cu alimente similare. Pe multe etichete se preferă raportarea valorii nutritive la 100 de grame de produs.-Aportul energetic. Numărul de calorii arată câtă energie îţi aduce o porţie sau 100 de grame de produs. Atenţie! Un produs poate conţine una sau mai multe porţii,lucru care este menţionat în tabel. Prin urmare,dacă vrei să ştii câtă energie aduce întreaga cantitate de produs,înmulţeşte cifra caloriilor cu numărul de porţii.

Bine de ştiut:Aportul energetic se măsoară în calorii (prescurtat cal),kilocalorii (kcal) sau kilojoule (kJ). Dacă în tabel ai cifra exprimată  kJ,e suficient să împarţi la 4 ca să afli rapid echivalentul în kcal.

-Proteinele. Contribuie la construcţia muşchilor – deci nu te sfii să le consumi!

-Vitamine,minerale. Consumul lor menţine o stare bună a sănătăţii şi scade riscul apariţiei anumitor afecţiuni.

-% Doză zilnică. Procentul din doza zilnică arată cât la sută din cantitatea recomandată zilnic,dintr-un anumit ingredient,se găseşte într-o porţie din alimentul respectiv. Cantitatea recomandată este calculată pentru o dietă zilnică,„standard”,de 2.000 kcal.

Un exemplu:pentru o persoană care consumă,zilnic,2.000 kcal,cantitatea recomandată de sodiu – calculată de nutriţionişti-  este de 2.000 mg,ceea ce corespunde unui procent din doza zilnică de 100%.

Procentul din doza zilnică îţi arată dacă ai mâncat „mult” sau „puţin” dintr-un anumit nutrient:  „puţin” e atunci când consumi 5% sau sub această valoare,„,mult” este când consumi 20% sau peste. Sănătos este să nu depăşeşti 100%.

Bine de ştiut:Procentul din doza zilnică îţi mai permite să compari un aliment cu altul,cu condiţia ca porţia menţionată în tabel să fie aceeaşi.

-Grăsimi. Această zonă de pe etichetă conţine cantităţile de grăsimi saturate şi trans,al căror consum trebuie limitat cu stricteţe.

-Colesterol. Încearcă să mănânci alimente cu mai puţin de 300 mg colesterol,consumul mare crescând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

-Sodiu. Conform ultimelor recomandări ale OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii),consumă mai puţin de 2.000 mg de sodiu pe zi – adică sub 5 g de

sare-,riscul fiind apariţia hipertensiunii arteriale.

-Carbohidraţii,numiţi şi hidraţi de carbon,îţi aduc un supliment de energie. Zaharurile care figurează în tabelul cu valori nutriţionale includ atât zahărul natural (precum cel din fructe sau din lapte),cât şi cel adăugat. Verifică lista ingredientelor,care figurează separat pe ambalaj,pentru a vedea dacă există zahăr adăugat.

Bine de ştiut:Atenţie la cifra carbohidraţilor dacă ai diabet!

Excepţii de la regulă

Grăsimea trans,zaharurile şi proteinele nu au o doză zilnică recomandată. În cazul grăsimii trans şi al zaharurilor,nutriţioniştii nu au putut stabili o valoare zilnică de referinţă. Consumul proteinelor nu prezintă risc,deci nu are rost să fie limitat.

Mai multe