Descoperă istoria cafelei

1 aprilie 2016   Psihologie

Pentru cei mai mulţi, cafeaua este un ritual de dimineaţă extrem de necesar. În plus, pe lângă explozia de energie pe care ţi-o oferă, aceasta are şi o serie de beneficii pentru sănătate. Însă te-ai gândit vreodată care este istoria ei?

Legenda originii cafelei începe cu un bărbat numit Kaldi,un pastor de capre,care ar fi trăit în Etiopia în urmă cu aproximativ 1.000 de ani. Pastorul a observat comportamentul agitat al caprelor după ce mâncau boabe din tufele de cafea,le-a spus povestea unor călugări,aceştia au cules câteva,le-au fiert şi astfel s-a născut cea mai consumată băutură din lume,după apă. 

“Kaweh” vs “Kaffa”:războiul dintre istorici şi lingvişti 

Legenda nu precizează de ce călugării au intuit că apa rezultată din fierberea cafelei ar putea avea un gust plăcut şi la fel de neclar e şi motivul pentru care cafeaua a început,mai târziu,să fie prelucrată prin prăjire. Primele menţiuni legate de prăjire apar abia în secolul al XIV-lea,iar una dintre ipoteze e că procedeul de prăjire s-ar fi născut dintr-o întâmplare precum un incendiu care ar fi început să cuprindă arborii de cafea sălbatici. Deasupra arborilor în flăcări ar fi început să se ridice o aromă intensă,care ar fi atras atenţia oamenilor şi i-ar fi determinat să reproducă episodul în bucătărie. 

Istoricii susţin că băutura a fost numită iniţial ‘kahweh’,termen care poate fi tradus prin ‘revigorant’. Lingviştii consideră,dimpotrivă,că băutura a împrumutat numele de la provincia abisiniană Kaffa.

Mai multe