Detoxificare de primăvară pe bază de salate

28 aprilie 2014   Psihologie

La început de primăvară, când organismul simte mai mult ca oricând nevoia detoxifierii şi a reîmprospătării, secretul sănătăţii este compus din doar 6 litere: S-A-L-A-T-Ă. Este vremea salatei – cât mai multă, cât mai proaspătă şi, nu în ultimul rând, cât mai variată.

Şi poate ar fi timpul să mergeţi nu doar la piaţă,pentru a lua ingredientele salatei,ci şi în pădure,unde veţi găsi comori (de sănătate) de nedescris.

De curând,a apărut o nouă procedură tera­peutică,de o eficienţă care i-a uimit pe medici:autohrănirea.Metoda este simplă,în aparenţă,şi presupune să ne cultivăm,culegem şi preparăm singuri alimentele cu care ne hrănim – dacă nu toate,atunci măcar o parte din ele. Pare ceva elementar şi simplist,dar pentru oamenii moderni,obişnuiţi cu hrana superprocesată,mâncată în neştire,cu mintea absentă,eventual în faţa televizorului,aceas­tă autohrănire este un procedeu salvator. În pri­mul rând,efortul de a ne produce singuri hrana ne face,automat,să reevaluăm importanţa alimentelor şi a alimentaţiei,ne face să respectăm ceea ce ne susţine viaţa şi sănătatea. Apoi,hrana pe care o obţinem prin forţe proprii este curată,lipsită de chimicale,iar consumarea sa constantă va duce la schim­barea obiceiurilor alimentare greşite cu une­le mult mai sănătoase. Iar acum,la înce­put de primăvară,când primele recolte din grădini sunt încă departe,există o sursă de hra­nă foarte curată,extraordinară pentru să­nătatea noastră fizică şi emoţională:pădu­rea. În răgazurile dintre zăpezile târzii,mân­gâiate de primele raze mai puternice de soare,apar primele plante sălbatice,pentru salată,din acest an. Spontane şi comes­tibile,sunt prea puţin cunoscute,din păcate,deşi au efecte terapeutice extraordinare,chiar şi în cantităţi mici. Să le cunoaştem:

Urzica-vie,detergentul sângelui

O găsim la margini de pădure,în locuri cu pământ gras,afânat şi fertil,crescând în asocieri compacte,întinse pe suprafeţe care pot ajunge la câţiva metri pătraţi. În martie,din rizomii întinşi ca o formidabilă reţea pe sub pământ ies la iveală primele frunzuliţe fragede,de un verde deschis,care se culeg cu tot cu tulpinile moi,prin rupere. O pungă mare de urzici este suficientă pentru o cură cu salată de o săptămână,urzica putând fi ţinută şi la frigider câteva zile,fără a-şi pierde prospeţimea.

Mod de preparare: 2 mâini de frunze şi tulpini fragede se curăţă de frunzele uscate şi de alte impurităţi,iar apoi se clătesc bine în mai multe ape. După spălare,urzicile se toacă fin cu cuţitul,pe o plan­şetă de lemn,iar apoi se adaugă puţină sare şi se frământă totul bine cu mâna,protejată de o mănuşă de cauciuc. La urzica mărunţită şi frecată cu sare se adaugă apoi puţin suc de lămâie şi ulei de măsline şi salata-i gata,putând fi consumată fără grija că ne-am putea urzica limba,deoarece în procesul de preparare cu sare,acest neajuns a fost înlăturat.

Mod de administrare: salata de urzică se consumă de regulă dimineaţa,pe stomacul gol,înain­te de a mânca orice altceva,iar pentru a fi eficientă,o cură trebuie să dureze minimum 7 zile. Limite pen­tru tratamentul cu această plantă nu există – cu cât cura cu salată de urzică va fi mai lungă,cu atât efec­tele sale vor fi mai puternice.

Află de AICI de ce este considerată urzica roşie un medicament.

Mai multe