Dieta pentru scăderea colesterolului. 4 alimente ce au prioritate
Mâncarea grasă, cu aport caloric mare şi lipsa activităţii fizice sunt principalii factori care duc la creşterea valorilor colesterolului rău, LDL-ul. Deşi nu are simptome evidente, hipercolesterolemia favorizează apariţia problemelor cardiace, aşa că ar fi bine să te gândeşti la dieta pentru scăderea colesterolului.
Dieta pentru scăderea colesterolului - Ce mănânci într-o zi
Iată ce ar trebui să ai în farfurie,zilnic,pentru a echilibra valorile colesterolului. Optează pentru una din cele trei variante de meniu,propuse la fiecare masă:
Mic dejun în dieta pentru scăderea colesterolului
· 40 g fulgi de ovăz cu iaurt degresat şi o lingură de miere;
· Omletă din albuşuri,cu pâine integrală prăjită şi un ardei;
· 50 g de brânză degresată,o roşie şi o felie de pâine integrală.
Gustare
· un măr
· portocală
· mână nuci şi seminţe,crude
Prânz în dieta pentru scăderea colesterolului
· Peşte pe grătar cu garnitură de legume la cuptor
· Paste integrale cu sos de roşii
· Piept de pui la grătar cu mazăre
· 150 ml iaurt simplu,degresat
· 2-3 biscuiţi integrali
· 150 ml suc proaspăt de fructe
· Ciorbă de legume
· Salată de ton cu crudităţi
· Ciuperci la grătar umplute cu brânză
Alimentele cu prioritate în dieta pentru scăderea colesterolului
· 1. Fulgii de ovăz, buni în dieta pentru scăderea colesterolului
Fulgii de ovăz conţin beta-glucan,o substanţă care absoarbe colesterolul rău şi-l împiedică să se depună pe vasele de sânge:40 de grame de fulgi de ovăz scad colesterolul rău cu 5%,în decurs de şase săptămâni.
· 2. Macroul,sardinele,codul
Acizii graşi Omega-3 contribuie la scăderea valorilor colesterolului răuşi stimulează producerea de colesterol bun. Cel mai bogat în acest tip de grăsimi este macroul,fiind urmat de sardine,somon şi cod.
· 3. Fasolea, perfectă în dieta pentru scăderea colesterolului
Conform unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Arizona,S.U.A.,o porţie de 100 de grame de fasole pe zi scade valorile colesterolului rău cu 8%. Fasolea conţine fibre,care încetinesc rata de absorbţie a moleculelor de colesterol din alimentele grase.
· 4. Usturoiul
Usturoiul crud scade riscul formării plăcilor de aterom,deoarece nu permite ca particulele de colesterol să se lipească de pereţii arterelor.
Câte porţii sunt recomandate
Nu mânca mai mult de 150 g de carne slabă,peşte,fasole uscată sau mazăre pe zi. Poţi bea un pahar de lapte cu 1% grăsime sau poţi opta pentru 100 g iaurt degresat ori 50 g brânză slabă. Nu ai voie mai mult de două gălbenuşuri pe săptămână,dar poţi consuma câte albuşuri doreşti. Merele şi portocalele sunt fructele cele mai indicate pentru scăderea colesterolului,în timp ce cantitatea de suc natural de fructenu trebuie să fie mai mare de 150 ml pe zi. Optează pentru pâine,paste,orez integrale. Zilnic,ai voie o felie de pâine de sau 40 g fulgi de ovăz,ori 100 g orez sau paste.