Din ce cauze îţi este mereu foame

19 martie 2018   Psihologie

Ai mâncat şi peste 30 de minute simţi din nou nevoia de a mânca ceva? Cauzele pentru care simţi că îţi este mereu foame sunt multe, dar iată care sunt posibilii factori:

Eşti deshidratată

Dacă tocmai ai mâncat şi încă îţi este foame, probabil că nu este foamea de vină. Gândeşte-te când ai băut apă ultima oară. Bea un pahar cu apă şi aşteaptă puţin. Senzaţia de foame va dispărea şi vei observa că de fapt îţi era sete, nu foame. Poţi scăpa de nevoia de a mânca bând apă în mod regulat. Recomandat este să bei apă imediat ce te-ai trezit şi în timpul zilei cel puţin 8 pahare.

Consumi alimente cu calorii goale

Nu consumi produse care au multe calorii, dar consumi alimente cu calorii goale. Dulciurile, chiar dacă le mănânci în cantităţi mici, doar amăgesc foamea, fără să-i ofere organismului substanţele nutritive de care are nevoie. Cheia constă în reducerea carbohidraţilor rapizi şi a zaharurilor şi de a le înlocui cu alimente sănătoase.

Nu dormi suficient

Tulburările de somn duc la apariţia foamei imediat ce te trezeşti, ceea ce nu se întâmplă când dormi 7-8 ore. În timpul nopţii, organismul produce un hormon numit melatonină, care joacă un rol important în modul în care funcţionează organismul. Acesta are un impact şi asupra poftei de mâncare.

Eşti stresată

Sunt oameni care mănâncă mult şi care nu pot mânca deloc din cauza stresului. Dacă eşti unul dintre acele persoane care mănâncă mai mult când sunt stresate şi anxioase, atunci trebuie să ştii că stresul nu este un motiv valid pentru a mânca alimente nesănătoase. Recomandat este să optezi pentru o altă activitate.

Îţi lipsesc din alimentaţie proteinele

Pentru a evita supraalimentarea, este important să consumi o cantitate suficientă de proteine. Pe lângă faptul că sunt substanţele care oferă energie, ele previn apariţia permanentă de foame. Mănâncă legume şi fructe, precum şi alimente care sunt sursă de proteine.

Îţi lipsesc din alimentaţie grăsimile sănătoase

Nu toate grăsimile sunt la fel. De exemplu, mâncarea de tip fast-food, alimentele prăjite, grase, afumate şi produsele de patiserie conţin toate grăsimi nesănătoase. Aceste grăsimi saturate duc la creşterea în greutate. Cu toate acestea, există grăsimi sănătoase care ar trebui să fie prezente în dieta ta. Acest tip de grăsime se găseşte în ulei de măsline, somon, nuci, avocado şi seminţe de floarea-soarelui.

Nu mănânci cele trei mese principale din timpul zilei

O persoană trebuie să aibă cinci mese pe zi: mic-dejun, prânz, cină şi două gustări. Recomandat este să nu sari peste nicio masă. Oamenii care nu mănâncă în timpul zilei obişnuiesc să mănânce seara mai mult, lucru care nu are efecte pozitive asupra ta şi nici asupra greutăţii. În plus, este extrem de important să mănânci în porţii mici.

Mai multe