Efectele meditaţiei asupra sănătăţii

14 noiembrie 2016   Psihologie

Se pare că orele de meditaţie sunt foarte importante pentru starea generală de sănătate. Liniştea de care te bucuri când stai singură într-o cameră te ajută nu doar să te relaxezi, ci şi să scapi de stres şi de anxietate, în timp ce tensiunea arterială este reglată.

Cu toate că ştiinţa şi spiritualismul nu par să aibă prea multe puncte comune,medicina modernă ia în considerare din ce în ce mai mult beneficiile utilizării meditaţiei în asociere cu medicamentele tradiţionale sau cu alte terapii pentru a vindeca anumite boli.

Meditaţia presupune timp şi cunoştinţe

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Virginia de Vest din Morgantown,există tot mai multe spitale în America unde meditaţia este folosită ca formă de tratament. Totuşi,aceasta nu este cea mai simplă sau mai rapidă modalitate de a scăpa de o problemă. Este nevoie de timp pentru a dezvolta tehnica,apoi trebuie practicată în mod regulat. Mai mult de atât,există diferite tipuri de meditaţie,între care cea mai importantă este „mindfulness”. Aceasta presupune adoptarea unei poziţii confortabile,concentrare maximă şi ignorarea factorilor disturbatori.

Tehnica mindfulness

Atunci când ne gândim la meditaţie,cei mai mulţi ne imaginăm nişte budişti care deţin controlul absolut asupra respiraţiei şi a gândurilor lor,fiind în armonie completă cu mintea. Tehnica mindfulness nu este departe de această imagine. Este o formă de antrenament pentru conştiinţa de sine şi a fost descrisă ca o stare prin care te situezi cu adevărat în prezent. Din punct de vedere ştiinţific,beneficiile asupra sănătăţii se datorează schimbărilor produse în sistemul nervos.

Mindfulness construieşte resursele interioare,permiţându-ţi să fii mai calm şi mai profund atunci când te confrunţi cu dificultăţi de sănătate sau cu stres. Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Virginia de Vest din Morgantown,participanţii care au finalizat cursul de meditaţie mindfulness au raportat o reducere cu 44% a stresului psihologic şi o scădere a simptomelor medicale cu 46%.

Noţiuni de bază

Adevărul este că sună mai uşor de făcut decât este în realitate,motiv pentru care este util să înveţi meditaţia mindfulness de la un profesor sau consilier. Pentru ca meditaţia mindfulness să fie eficientă,trebuie să îţi rezervi câteva zeci de minute în care să te rupi de sarcinile cotidiene. Întreabă-te de ce vrei să practici asta. Mulţi oameni au o idee clară:fie vor să-şi îmbunătăţească somnul,fie să se destreseze sau să rezolve anumite probleme personale.

Mai multe