Eşti fumătoare? Ai grijă la ce mănânci!

10 octombrie 2014   Psihologie

Printre problemele de sănătate care pot apărea în urma fumatului se numără şi deficienţele nutriţionale. Află de mai jos ce alimente nu ar trebui să-ţi lipsească dacă fumezi!

Pentru fumători,alimentaţia joacă un rol foarte important. Asta deoarece tutunul afectează în timp „depozitele” de vitamine şi de minerale,iar pierderile le putem contracara printr-o alimentaţie echilibrată,cu accent pe fructe şi pe legume. „Deşi consecinţele nutriţionale ale fumatului sunt pe un plan secundar comparativ cu cele cardiovasculare şi cele procancerigene,acestea contribuie la o proastă calitate a vieţii”,explică medicul Adrian Copcea,specialist diabetolog-nutriţionist la Centrul Medical „Asteco” din Cluj-Napoca.

Vitamina C,  protecţie împotriva bolilor

Ştiai că fumatul este unul dintre primii factori ce duc la apariţia carenţei de vitamina C? Dacă în mod normal o persoană nefumătoare are nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi (din alimentaţie,fie medicamentos),în cazul celor care fumează doza zilnică necesară este de 80 mg/zi. Vitamina C este folosită de organism pentru neutralizarea radicalilor liberi din fumul de tutun,dar are şi rol de protecţie împotriva bolilor inimii,Alzheimerului şi a cancerului.

Pentru a putea suplini pierderea de vitamina C,din dieta persoanei fumătoare nu trebuie să lipsească măceşele,cătina,roşiile,kiwi,pătrunjelul,ardeii graşi,căpşunile,portocalele şi broccoli.

Află mai multe pe clicksanatate.ro.

Mai multe