Eşti însărcinată? Evită să consumi aceste alimente!

13 mai 2015   Psihologie

Specialiştii au demonstrat că aproximativ 85% dintre femeile gravide resimt pofte pentru cel puţin un aliment şi că aceste afinităţi culinare pot suferi modificări în funcţie de etapa de dezvoltare a sarcinii. Însă, când eşti însărcinată trebuie să eviţi consumul anumitor alimente care pot face rău bebeluşului.

Medicii ginecologi din cadrul Gynera Fertility Center avertizeaza în legătură cu pericolele pe care le pot aduce micile răsfăţuri gastronomice din timpul sarcinii şi propun înlăturarea anumitor alimente din dietă în timpul sarcinii:• Brânzeturile moi şi laptele nepasteurizat –Laptele insuficient pasteurizat,carnea gătită necorespunzător sau brânza pot determina apariţia Listeriozei,o afecţiune ce se manifestă în cazuri frecvente la nou-născuţi,femei însărcinate şi persoanele cu sistem imunitar scăzut. Brânzeturile care trebuie evitate sunt în special cele cu mucegai,Camembert şi Brie.• Ficatul –Este o sursă importantă de fier pentru organism,însă acesta conţine şi o cantitate bogată de vitamina A şi trebuie consumat cu moderaţie. În doze mari,vitamina A poate duce la apariţia unor malformaţii congenitale ale fătului,dar şi la afecţiuni hepatice ale viitoarei mămici.• Peşteleeste bogat în proteine,iar acizii Omega 3 pe care îi conţine pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebeluşului,însă mare atenţie la nivelul de mercur! Cu cât peştele este mai mare,cu atât acesta va conţine o cantitate mai mare de mercur. Pe lista peştilor ce cresc riscul supradozării cu mercur se află rechinul,pestele spadă,tonul şi macroul regal. În plus,aceştia au un risc mai mare de a produce toxiinfectii alimentare.• Ceaiul verde este considerat un aliat al sănătăţii,consumat cu moderaţie. Consumul excesiv al acestui tip de ceai poate duce la absorbţia deficitară a acidului folic în timpul sarcinii şi deci,la instalarea afecţiunilor corelate cu lipsa acestei substanţe nutritive,printre care şi anemia.• Mâncarea de tip fast food –nu este sănătoasă pentru nimeni,cu atât mai mult acest lucru e valabil în cazul femeilor însărcinate. Preparatele din această categorie au un conţinut ridicat de grăsimi,sodiu,sare şi alţi aditivi nocivi. E adevărat că în timpul sarcinii,orice viitoare mămică are nevoie de un surplus caloric de aproximativ 300 de calorii,însă există alternative mult mai sănătoase,bogate în fibre şi vitamine,precum fructele şi legumele. Astfel,e recomandat ca produsele tip fast food să fie înlocuite cu fructe şi legume ce asigură atât aportul energetic,cât şi nutrimenţii necesari:morcovi,nuci,avocado,spanac,mango şi ardeiul roşu.• Cofeina – poate ajunge prin placentă din organismul mamei la făt şi poate afecta bătăile inimii şi respiraţia acestuia. În general,specialiştii recomandă evitarea cofeinei în primul trimestru de sarcina,iar în al doilea şi al treilea consumul a cel mult 300 de miligrame de cofeină. 300 de miligrame cofeină reprezintă echivalentul a 4 ceşti de cafea,6 căni de ceai verde.

Sfatul specialistului

"O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce «pentru doi». Îngrăşarea excesivă creşte semnificativ riscul apariţiei unor complicaţii - hipertensiune de sarcină, diabet gestaţional, avort sau naştere prematură, întârziere în creşterea fătului. Pe parcursul celor 9 luni, o gravidă nu ar trebui să crească cu mai mult de 10 kg în greutate, majoritatea acestora fiind acumulate în ultimele 3 luni," afirmă dr. Ionela Anghlescu,medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center.

Mai multe