Excese alimentare? Aşa le combaţi!

4 ianuarie 2012   Psihologie

Mesele bogate îţi fac probleme, mai ales dacă nu poţi spune „NU!" în faţa atâtor bunătăţi. Decât să te amăgeşti cu gândul că de data asta nu se va întâmpla la fel, mai bine îţi iei câteva măsuri de precauţie în caz de indigestie, de balonări sau de alte probleme de sezon!

Prunele uscate alungă constipaţia

Într-un pahar cu apă rece,pune la macerat,de seara până dimineaţa,prune uscate şi o lingură cu miere polifloră.

Pe stomacul gol,bea apa şi mănâncă prunele. Pentru eliminarea constipaţiei,bea şi ceai de frasin îndulcit cu miere.

Dacă suferi frecvent de constipaţie,consumă fructe şi legume crude,precum şi cereale integrale.

Genţiană şi ghimbir,pentru digestie lentă

Macină şi amestecă părţi egale de rădăcină de genţiană,ghimbir şi de rozmarin. Ţine câte o linguriţă din această pulbere sub limbă câte un sfert de oră,de patru ori pe zi.

Înghite apoi pulberea cu o cană cu ceai,preferabil din flori de salcâm. Cura ţine două luni.

Migdalele tratează indigestia

Fierbe o lingură cu migdale într-o cană cu lapte timp de jumătate de oră. Bea amestecul călduţ. Durerile de stomac scad în intensitate în câteva minute.

În caz de toxiinfecţie alimentară,este indicat armurariul. 1-2 linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu se lasă la înmuiat în apă,de seara până dimineaţa.

Apoi se filtrează,maceratul se pune deoparte,iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană cu apă fierbinte,timp de 20 de minute.

Lasă amestecul la răcit şi apoi combină extractele. Bea preparatul cu 15 mi­nute înainte de masă,până când te simţi vindecată.

Nalba mare şi tătăneasa scad aciditatea

Pentru excesul de acid gastric,se recomandă ceai de creţuşcă,nalbă mare şi de tătăneasă. Le poţi folosi separat sau în amestec.

Durerile cauzate de ulcer pot fi calmate cu ajutorul suspensiei de pudră de ulm,pe când boabele de dafin şi cartoful sălbatic pot fi folosite ca tincturi sau ca extracte.

O altă băutură  care echilibrează aciditatea sucului gastric se prepară prin amestecarea a două linguriţe cu oţet de mere şi un pahar cu suc de mere (este indicat să fie proaspăt stors). Acest suc curăţă stomacul de toxine şi se bea dimineaţa,precum şi înainte de mesele principale ale zilei.

Fibrele alimentare asigură o digestie optimă

Fibrele sunt carbohidraţi din vegetale,care nu sunt absorbite de organism şi au valoare calorică zero. În lipsa lor,apar balonările,constipaţia şi gazele.

O persoană are nevoie de 25-38 g de fibre zilnic pentru o digestie optimă.

Un măr,de exemplu,conţine 3-4 g de fibre,iar pentru a-ţi asigura necesarul zilnic de fibre trebuie să incluzi în dietă cel puţin cinci porţii de fructe şi de legume crude pe zi.

Mai multe