Fericirea constă în câteva secrete
Ani de zile, filozofii au reflectat la ceea ce înseamnă să ai o viaţă fericită, dar în ultimele decenii psihologii şi economiştii au folosit metode ştiinţifice pentru a afla mai multe despre secretele fericirii umane.
Potrivit cercetărilor,există mai multe lucruri diferite care fac viaţa să mergă bine sau în alt mod.
Grecii aveau un cuvânt pentru fericire
Filozofii greci antici au făcut o distincţie clară între hedonism,care se referă la exercitarea de senzaţii plăcute,şi eudaimonism,care implică exercitarea de lucruri care ne fac fericiţi. Cei mai mulţi oameni doresc un amestec din cele două.
Căsătorie poate fi un roller coaster
Oamenii sunt fericiţi în anii de înainte şi după căsătorie,dar aceste sentimente aproape revin la nivelul normal propriu al unei persoane. Cele mai multe căsătorii sunt satisfăcătoare şi adesea cuplurile convieţuiesc pe o perioadă scurtă de ani,deşi divorţul pare o opţiune mai bună decât să fii blocat într-o relaţie de calitate scăzută.
Munca decentă
Mai mulţi factori contribuie la satisfacţie,iar locul de muncă şi bani este doar două. Calitatea managerul,capacitatea noastră de a ne programa atunci când trebuie să îndeplinim sarcinile,oportunităţile de a socializa şi de a folosi talentele şi abilităţile sunt importante.
Să ai jobul care îţi place
De multe ori ajungem să lucrăm într-un domeniu care nu ne place. Chiar dacă gândul nostru este la jobul perfect,care să ne facă plăcere când ajungem la muncă,de multe ori nu se întâmplă acest lucru. Ca să fii pe deplin fericită,este important să ai jobul pe care-l vrei,chiar dacă trebuie să munceşti din greu pentru a-l avea.
Contactul vizual este necesar
Un studiu arată că peste 80 % dintre femei se confruntă zilnic cu persoane care privesc direct în ochi. Dar la fel de prezent este şi contactul cu prietenii,mai mult decât ar fi cel telefonic.
Abilităţile socio-emoţionale contează
Nu există un termen bun pentru aceste tipuri de competenţe,variind de la a fi persistent până la obţinerea acesteia într-un grup,dar ştim că contează atât pentru calitatea vieţii persoanei respective,cât şi pentru cei din jur,pentru tot parcursul vieţii.
Oamenii sunt diferiţi
Toţi vor să fie preocupaţi de corectitudine,autonomie,comunitate şi implicare pe tot parcursul vieţii. Avem nevoi diferite,dar dacă vrem să fim fericiţi,trebuie să recunoaştem că şi alţii au aşteptări similare.
Facem lucruri pentru alţii
De voluntariatul şi îngrijirea altora nu beneficiază numai persoanele pe care le-am ajutat. Studiile au arătat că dătătorul primeşte,de asemenea,o strălucire caldă,o capacitate care,probabil,a evoluat pentru a ne ajuta să reuşim în proiecte care necesită colaborare.