Fibrele, aliatele digestiei

17 septembrie 2011   Psihologie

Numit şi „regimul fibră“, cura pe bază de fructe, legume şi de cereale integrale este benefică organismului şi eficientă pentru slăbirea rapidă şi pe termen lung.

Fibrele ajută la menţinerea sistemului digestiv pentru că ajută mâncarea să se mişte mai repede prin intestine,împiedicând alimentele să „zacă”  în tractul ­digestiv.Proprietăţile fibrelor

Prin faptul că antrenează alimentele şi intensifică procesul de digestie,fibrele împiedică apariţia unor boli precum cancerul de stomac sau de colon,gastrite,colite de fermentaţie. Fibrele au capacitatea de a absorbi apa şi ajută la prevenirea constipaţiei.

Care este cantitatea necesară

Conform specialiştilor,necesarul zilnic de fibre diferă în funcţie de sex şi de vârstă. Astfel,până la 50 de ani,femeile au nevoie de aproximativ 25 g zilnic,iar bărbaţii de 38 g zilnic.

După această vârstă,necesarul scade la 21 g pentru femei şi la 30 g pentru bărbaţi. Este bine să luăm necesarul de fibre din legume cu frunze verzi,din rădăcinoase,nuci,seminţe,iar fructele şi cerealele să fie consumate cu moderaţie. Atenţie! Consumul exagerat de fibre poate avea efecte neplăcute (gaze,crampe,balonare).

Aliment (g fibră la 100 g produs)

Cereale integrale:29 g

Prune uscate:16 g

Migdale:15 g

Caise uscate:13,7 g

Fasole albă fiartă:8 g

Pâine integrală:7 g

Gutui:6,4 g

Nuci:5,9 g

Mazăre:6 g

Fasole verde:3 g

Morcovi:2,6 g

Pere:2,3 g

Mere:2 g

Detoxifierea cu fibre

Colonul se poate detoxifia foarte uşor printr-un aport suplimentar de fibre. Nefiind absorbite sau digerate de colon,fibrele antrenează tot ce s-a „adunat” în colon,asemenea unei perii foarte dese.

Specia­liştii în cardiologie au declarat că îmbogăţirea dietei cu fibre şi cu carbohidraţi reduce riscul de apariţie a unor probleme cardiovasculare,cum ar fi:obezitatea,dislipidemiile şi bolile coronariene.

Cum să-ţi îmbunătăţeşti dieta

Pentru a păstra proprietăţile legumelor bogate în fibre,este recomandată prepararea la abur ori la grill sau consumarea lor în stare crudă. Înlocuieşte cartofii prăjiţi cu o garnitură de legume şi ciuperci,condimentate cu ierburi aromatice.

Consumă paste făinoase şi pâine din făină integrală sau din tărâţe de grâu şi orez sălbatic în loc de orez alb. Consumă cât  mai multe salate „îmbogăţite” cu proteine sub formă de nuci,ciuperci sau ou fiert.

Beneficiile fibrelor alimentare

O dietă bogată în fibre poate diminua riscul unor anumite afecţiuni,precum hemoroizii,sindromul colonului iritabil şi diverticuloza colonului. Fibrele,mai ales cele solubile,pot scădea nivelul colesterolului din sânge.  

Un alt beneficiu  este reducerea riscului apariţiei diabetului de tip 2. Alimentele bogate în fibre necesită mai multă mestecare şi în felul acesta senzaţia de saţietate apare mai repede.  Deci mănânci mai puţin  şi te saturi mai repede.

                                      

Mai multe