Fructe oleaginoase crude sau fructe uscate: care sunt mai bune?
Atât fructele oleaginoase crude, cât şi cele uscate sunt delicioase, însă din punct de vedere nutriţional, care sunt mai bune?
La o primă analiză,ambele tipuri de fructe au beneficiile lor asupra sănătăţii,însă au şi minusurile lor de care trebuie să fii conştientă înainte de a le consuma.Fructele oleaginoase crude precum nucile,migdalele,fructele de pădure,caju-ul etc. sub bogate în grăsimi mononesaturate,vitamine,minerale şi proteine.
Un mineral care se găseşte din plin în compoziţia lor este magneziul,care previne apariţia insomniei şi a anxietăţii,controlează poftele alimentare şi asigură buna funcţionare a ficatului. În mod particular,nucile şi alunele reglează nivelul colesterolului,în timp ce fisticul normalizează nivelul zahărului din sânge.
Pe de altă parte,fructe uscate conţin cantităţi mari de fibre şi antioxidanţi,care luptă contra diabetului,bolilor de inimă şi osteoporozei. În plus,majoritatea fructelor uscate conţin beta-caroten,vitamina E,fier,magneziu,potasiu şi calciu.
Care sunt mai bune pentru consum?
Cu toate că ambele tipuri de fructe au multe beneficii asupra sănătăţii,este recomandat să le consumi în cantităţi moderate. Fructele oleaginoase sunt bogate în calorii şi este recomamdat să le rezumi doar asupra celor crude.
În schimb,fructele uscate/deshidratate abundă în zaharuri,motiv pentru care nu sunt recomandate diabeticilor şi celor care au probleme cu greutate. Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că nici în caz de pietre la fiere,tensiune arterială mărită,retenţie de apă în corp sau trigliceride mărite,nu ar trebui consumate fructe uscate/deshidratate.