Fumatul pasiv, risc de cancer pulmonar
Un nefumător, care trăieşte alături de o persoană care fumează, are un risc de două ori mai mare decât o persoană care nu fumează pasiv a dezvolta cancer pulmonar, susţin statisticile.
Fumatul pasiv (prin expunerea cronică a unui nefumător la fumul de ţigară) este cauza a 25% din cancerele pulmonare care apar la nefumători.
Fumătorii pasivi sunt expuşi în principal nitrozaminelor,studiile demonstrând faptul că aceşti compuşi se elimină urinar la persoanele nefumătoare,dar expuse la fumul de ţigară în procent de 1-5% faţă de cele care se determină la fumătorii activi.
În ceea ce priveşte fumătorii,la bărbaţi riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%,în timp ce la femeile fumătoare este de 12%. Specialiştii estimează că un individ care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi are un risc de a dezvolta cancer pulmonar de 20-25 de ori mai mare comparativ cu un nefumător.
Totodată,dacă persoana renunţă la fumat,riscurile de apariţie a cancerului se reduc treptat în timp,însă destul de greu.
Se pare că abia după 15 ani de abstinenţă totală de la fumat riscurile de apariţie a cancerului încep să devină similare cu cele ale unui nefumător,însă ele se reduc la 2% doar după 30 de ani de la abandonarea fumatului. În primii 10 ani,riscurile se menţin însă foarte ridicate.