Grăsimi sănătoase bune pentru gătit

20 ianuarie 2015   Psihologie

Mulţi oameni au impresia că toate grăsimile fac rău. Specialiştii spun însă că există şi unele bune pentru sănătate. Iată care sunt acestea şi cum poţi să le introduci în mediul zilnic.

Ulei de măsline

Pe vremuri,uleiul de măsline se obţinea prin strivirea manuală a măslinelor,în bazine special amenajate din piatră. Acum,se obţine prin centrifugare. Uleiul de măsline variază în culoare şi aromă,în funcţie de gradul de coacere a măslinelor,tipul de sol şi climă. Conţine grăsimimononesaturate şi are un punct de ardere scăzut. Din acest motiv este indicat la asezonarea salatelor.

Ulei de floarea-soarelui

Acest ulei polinesaturat se obţine prin presarea seminţelor de floarea-soarelui şi are o culoare galben-pal şi o aromă foarte uşoară. De asemenea,furnizează mai mulţi antioxidanţi  şi vitamina E decât orice alt ulei vegetal. Acesta are un punct de ardere mare,ceea ce îl recomandă pentru gătirea la temperaturi mai mari.

Ulei de şofrănel

Acest ulei este bogat în grăsimi polinesaturate şi se obţine dintr-o plantă care seamană cu o pană. Are un punct de ardere mare şi poate fi utilizat la prăjirea alimentelor.

Unt de migdale

Două linguri de unt de migdale au în jur de 200 de calorii,18 grame de grăsimi (mai ales nesaturate) şi 4 grame de proteine. Untul de migdaleeste o sursă excelentă de vitamina E,magneziu şi mangan. De asemenea,este bogat în substanţe nutritive,cum sunt fibrele,calciul,fierul,complexul B,potasiu şi zinc.

Ulei de arahide

Acest ulei mononesaturat are o aromă şi miros subtil de alune. Este utilizat de regulă în preparatele asiatice. Pentru că are un punct de ardere mare,este indicat la prăjirea legumelor.

Avocado

Acest fruct este bogat în grăsimi mononesaturate şi antioxidanţi,cum este luteina,care are un rol important în menţinerea sănătăţii ochilor. O porţie de avocado conţine peste 20 de vitamine,minerale şi fitochimicale.

Mai multe