Guma de mestecat te scapă de stres!

25 octombrie 2011   Psihologie

Este considerată alternativa sănătoasă a unui viciu, cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă, sortimentele de gumă de mestecat sunt atât de variate încât conţin până şi nicotină.

Guma de mestecat ne poate oferi mult mai mult decât o simplă respiraţie proaspătă,iar efectele utilizării acesteia variază de la persoană la persoană.

Prin mestecare,se impulsionează mărirea fluxului salivar,care curăţă parţial dantura de resturi alimentare. De asemenea,saliva în cantităţi mai mari contribuie la păstrarea PH-ului în parametri normali.

Alte indicaţii ar fi că guma de mestecat ajută în cazuri de tensiune nervoasă,fiind recomandată şi hipertensivilor,dar şi pasagerilor,în timpul călătoriei cu avionul. Aceasta te poate scăpa de sete,de stările de anxietate,ne face mai vigilenţi,iar concentrarea este sporită cu 19% pe durata efectuării unei activităţi. Acest lucru este susţinut şi de un studiu efectuat de cercetătorii americani de la Baylor College of Medicine din Houston şi de la University College. Elevii cu această “îndeletnicire” înregistrează rezultate mai bune într-un an şcolar,pentru că guma îi ajută să se concentreze mai uşor şi îi scapă de stres.

Deşi s-a dovedit că guma opreşte formarea tartrului pe dinţi şi ajută la remineralizarea dinţilor,cercetatorii afirmă că din pricina nivelului ridicat de zahăr,pot apărea cariile dentare.  Din acest motiv,producătorii au optat pentru înlocuitori artificiali ai zaharului.

De asemenea,mestecatul excesiv,adică peste 20 de minute,poate duce la apariţia gastritelor şi a ulcerului gastric. Mucoasa stomacala este serios iritată dacă mestecăm pe stomacul gol. Acelasi mestecat prelungit cauzează obosirea articulaţiei temporomandibulare,deci nu exagera!

Mai multe