Hidratează-te mâncând!

23 iunie 2011   Psihologie

Ştiai că anumite legume şi fructe te hidratează de două ori mai mult decât un pahar cu apă? Ei bine, iată câteva dintre vegetalele care te vor ajuta să treci peste căldura vremii fără probleme.

Mai cu seamă vara,cei doi litri de apă zilnici nu sunt întotdeuna suficienţi. Fie că eşti în vacanţă sau mai tot timpul pe fugă cu problemele de la serviciu,corpul tău trebuie să-şi suplimenteze nevoile de apă.  Află ce trebuie să faci pentru a putea preveni deshidratarea şi,implicit,infecţiile urinare,constipaţia,starea de oboseală şi multe alte neplăceri.Începe cu micul dejunAi poftă de ceva răcoritor care să-ţi dea energie,dar în acelaşi timp să fie hrănitor? Mănâncă un iaurt! Indiferent că este din lapte de vacă,bivoliţă sau de capră,iaurtul este o gustare plină de beneficii:te fereşte de infecţii,te ajută la digestie şi îţi fortifică imunitatea. Cu un procentaj scăzut de grăsimi,te fereşti de kilogramele în plus.

Un studiu realizat de experţii de la o universitate italiană a arătat că pepenele verde te poate hidrata chiar mai bine decât băuturile specifice sportivilor de performanţă. El conţine 90 % apă,foarte puţin zahăr,calciu,magneziu,potasiu,sodiu şi săruri hidratante. Mai mult,consumând pepene verde nu numai că te vei hidrata corespunzător,dar te vei putea proteja de ultraviolete datorită licopenului,vitaminei C si beta carotenului pe care îl conţine pulpa suculentă.

Datorită conţinutului său bogat de apă şi de minerale,castravetele are un efect hidratant de două ori mai puternic decât aceeaşi cantitate de apă consumată. Consumând castraveţi cruzi vei putea oferi organismului tău calciu şi magneziu,dar şi potasiu,sodiu şi alte minerale.

Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic a două sau trei tulpini de ţelină. Ele conţin fosfor,fier,zinc,magneziu şi potasiu. Aceste săruri dizolvate în aproximativ 96% din apa necesară organismului în fiecare zi ajută la răspândirea ei în întregul organism.

Aceste fructe sunt excelente în curele de slăbire pentru că au puţine calorii şi pentru că induc imediat ce sunt consumate o senzaţie de saţietate. În plus,capşunele sunt 90% apă,ajutând organismul să prevină deshidratarea.

În anotimpul cald,supele şi ciorbele te ajută să-ţi menţii corpul hidratat şi plin de energie. Poţi opta pentru ciorbe acrite cu zeamă de lămâie preparate din legume şi verdeţuri proaspete cum sunt morcovii,dovleceii,ţelina,păstârnacul şi ceapa verde.

Citricele sunt şi ele arme eficiente împotriva efectelor nedorite ale caniculei. Iţi potolesc setea,sunt aromate,te protejează de bolile de inimă,subţiază sângele şi reglează bătăile inimii. Mai mult,dacă răceşti destul de des în timpul anului atunci curele de portocale,mandarine şi grapefruit îţi vor întări imunitatea.

Mai multe