Iată ce factori încetinesc metabolismul!
În mod natural, odată cu trecerea anilor, metabolismul începe să scadă, la început mai lent şi apoi din ce în ce mai rapid. Acest lucru se datorează declinului natural al organismului şi modificării compoziţiei corporale. Pe lângă aceste aspecte, există şi alţi factori care duc la încetinirea metabolismului. Dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv la Centrul de nutriţie Superfit, ne arată care sunt aceştia.
Lipsa activităţii fizice
Mişcarea este cel mai important element pentru “activarea” metabolismului. Consumul energetic este mare nu doar pe durata efortului,dar şi o perioadă după. Practic,timp de câteva ore după un efort intens,organismul “arde” calorii la o rată mai crescută,chiar şi în repaus. O persoană sedentară va înregistra o rată a metabolismului bazal mai redusă decât o persoană activă.
Compoziţia corporală
Persoanele cu masă musculară mai bine dezvoltată au un metabolism mai rapid,pentru că acest ţesut este consumator de energie,spre deosebire de ţesutul adipos care are un metabolism mult mai lent.
Ciclurile repetate de scădere-creştere în greutate
La fiecare scădere în greutate se pierde atât grăsime,cât şi masă musculară,în timp ce la fiecare îngrăşare se acumulează doar grăsime. Astfel,compoziţia corporală se deteriorează şi metabolismul încetineşte.
Regimurile de înfometare
Fie că e vorba de diete pentru slăbire sau situaţii nedorite în care aportul caloric este foarte redus (foamete),organismul răspunde unui mecanism adaptativ care prespune încetinirea metabolismului,astfel încât depozitele de energie să poată fi folosite pe termen mai lung. Este un mecanism destinat supravieţuirii. Însă,în cazul celor care se înfometează voit,practic vorbim de o autosabotare,pentru că prin reducerea metabolismului,şansele lor de slăbire devin mai reduse.
Afecţiunile medicale
În unele cazuri de boală,metabolismul devine mai lent sau mai ineficient. Cea mai frecvent întâlnită situaţie este hipotiroidismul,adică secreţia insuficienţă de hormoni tiroidieni. De asemenea,în multe boli cronice,metabolismul este alterat (diabet zaharat tip 2,sindrom metabolic).
Pentru mai multe informaţii şi consultaţii,accesaţi site-ul Centrului de nutriţie Superfit.