Începe cura de vitaminizare de toamnă!

7 octombrie 2016   Psihologie

„Un măr pe zi ţine doctorul departe“ spune o populară zicală. Consumul de alimente nutritive bogate în anumite vitamine poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva răcelilor şi a gripei, neplăceri frecvente în această perioadă a anului.

Vitamina A

Are proprietăţi antioxidante şi protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi. Această protecţie ajută la prevenirea bolilor degenerative care apar în timpul procesului de îmbătrânire. Vitamina A protejează,de asemenea,vederea şi ajută la menţinerea elasticităţii pielii. Uleiul de peşte,carnea,ficatul,ouăşle,laptele şi brânza conţin vitamina A. Mănâncă aceste alimente în cantităţi moderate,deoarece unele conţin grăsimi saturate şi colesterol.

Vitamine din complexul B

Ajută la transformarea alimentelor în energie pentru a alimenta funcţiile corpului. Vitaminele din complexul B protejează de foarte multe probleme de sănătate. Vitamina B9,de exemplu,cunoscută şi sub numele de acid folic,poate reduce riscul unor forme de cancer. Persoanele cu un nivel scăzut de acid folic au un risc mare de a se confrunta cu această maladie. Vitaminele din complexul B se găsesc în legume,ficat,ouă,seminţe.

Vitamina C

Pentru a funcţiona la capacitate maximă,organismul are nevoie de vitamina C. Aceasta accelerează vindecarea rănilor,are proprietăţi antioxidante,ţinând la distanţă inflamaţiile,bolile de inimă şi cancerul. Vitamina C protejează împotriva substanţelor chimice toxice şi iritante din aer. Se găseşte din abundenţă în căpşuni,citrice,sucuri,roşii,pepene galben,ardei gras,broccoli,legume cu frunze verzi,cartofi dulci şi albi.

Vitamina D

Ajută la absorbţia calciului şi joacă un rol important în prevenirea bolilor degenerative osoase,cum ar fi osteoporoza. Vitamina Deste vitală şi în consolidarea funcţiei imune şi la reducerea inflamaţiilor. Se obţine cel mai uşor în urma expunerii regulate la soare. Însă ea se găseşte şi în alimente precum somon,ton,macrou,ficat şi ulei de peşte.

Vitamina E

Unele cercetări recente arată că persoanele cu un nivel mai ridicat de vitamina E au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de inimă şi chiar previne anumite tipuri de cancer,boli de ficat şi rinichi. Această vitamină ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi a colesterolului. Vitamina E se găseşte din belşug în germenii de grâu. Alte surse includ ficat,ouă,nuci,seminţe de floarea-soarelui,legume cu frunze verzi,avocado,sparanghel,uleiuri vegetale,cum sunt cel de măsline,porumb,floarea-soarelui,soia,rapiţă.

Vitamina K

Protejează de bolile de ficat,cancer de prostată şi calcifierea arterelor. Vitamina K este esenţială în procesul de coagulare a sângelui pentru a menţine fluxul de sânge normal după o leziune. Totodată,protejează împotriva bolilor de inimă. Acumularea de calciu şi de alte substanţe pe artere poate duce la ateroscleroză sau rigidizarea arterelor,provocând boli de inimă.

Mai multe