Îngheţata duce la dependenţă

1 iunie 2012   Psihologie

Specialiştii ne atenţionează că odată ce am început să consumăm îngheţată, organismul nostru va simţi nevoia de tot mai multă, întrucât acest dulce acţionează la nivelul creierului la fel ca un drog.

O echipă de cercetători de la Oregon State University au studiat comportamentul consumatorilor în cazul milk-shake-ului cu îngheţată de ciocolată.

Oamenii de ştiinţă au descopert că acest tip de aliment este o plăcere care induce dependenţă la cei care mănâncă regulat.

Cu cât mănâncă mai mult,cu atât simt o poftă mai mare. Cauza ar fi o activare insuficientă a zonelor cerebrale implicate în “circuitul recompense”.

Cercetătorii au observat acest mecanism studiind activitatea cerebrală la un grup de 150 de studenţi sănătoşi,cu greutate normală.

Voluntarii,care nu au mâncat cele cinci ore dinaintea experimentului,au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare şi îndeosebi despre consumul de îngheţată. La test,fiecare a băut câte o gură de milk-shake şi o băutură fără gust deosebit.

Rezultatele experimentului arată că în cazul celor care mâncau des îngheţată,”circuitul recompense” s-a activat,dar mult mai puţin decât la consumatorii ocazionali. Altfel spus,pentru a ajunge la acelaşi nivel de plăcere,ei trebuie să mănânce mai multă îngheţată.

Autorii studiului afirmă că scăderea activării “circuitului recompense” permite înţelegerea comportamentelor ce constau în alimentaţie excesivă,care duc la obezitate. De aceea,nutriţioniştii ne recomandă să optăm pentru un regim echilibrat,cu puţin din toate,dar în cantităţi moderate.

Mai multe