Intoleranţa la gluten, o afecţiune periculoasă pentru sănătate?

11 iunie 2015   Psihologie

Tot mai mulţi români suferă din pricina intoleranţei la gluten. Numărul cazurilor de intoleranţă ajunge până la 10% din totalul populaţiei. La nivel mondial, 1% din persoane suferă de această afecţiune. De ce apare şi care sunt riscurile pentru sănătate, află mai jos!

Intoleranţa la gluten este o boală autoimună,care apare din cauza consumului de alimente care conţin această substanţă. Glutenul se găseşte în cerealeprecum sunt orzul,secara şi ovăzul.

Dacă ai predispoziţie genetică pentru celiachie,cum mai este denumită intoleranţa la gluten,şi nu te fereşti să mănânci gluten,rişti ca la nivelul intestinului subţire să se dezvolte o reacţie autoimună,care poate cauza leziuni.

La rândul lor,rănile pot determina o serie de tulburări digestive şi de absorbţie.

Se poate confunda uşor cu anemia

Cum îţi dai seama că suferi de intoleranţă la gluten? Simptomele afecţiunii sunt comune cu cele care anunţă şi alte boli,iar diagnosticarea se face corect doar de specialişti.

De cele mai multe ori,semnele intoleranţei la gluten pot fi confundate cu simptomele anemiei.

De asemenea,celiachia poate fi ascunsă sub semnele problemelor digestive sau a oboselii cronice.

Pentru că este dificil de diagnosticat,se recomandă prezenţa la medicul specialist când oboseala cronică,balonarea,depresia,scăderea în greutate,flatulenţa,durerile abdominale recurente,disfuncţiile digestive sau durerile articulare sau spasmele musculare îţi fac probleme de ceva timp.

Se depistează prin analize de sânge

Medicul poate înlătura suspiciunea de intoleranţă la gluten prin intermediul analizelor de sânge sau a biopsiei intestinale.

Cel mai simplu de depistat intoleranţaeste cu ajutorul testelor rapide pentru celiaci,care se găsesc în magazinele de specialitate,cum este magazinul online alimentespeciale.ro.

Ştiai că...

... afecţiunile neurologice,bolile autoimune,infertilitatea şi retardul de creştere sunt afecţiuni asociate din ce în ce mai des cu consumul de gluten?

Mai multe