La ce te ajută iaurtul?

24 ianuarie 2012   Psihologie

Iaurtul poate fi un mic dejun hrănitor, gustare sau cină uşoară. Pe lângă toate acestea, el este un veritabil ­­aliment-medicament, care aduce organimului nenumărate beneficii. Iată de ce ar trebui să-l incluzi zilnic în meniu!

Este uşor digerabil

Persoanele care au intoleranţă la lactoză pot consuma iaurt fără probleme,deoarece procesul de fermentaţie prin care laptele se transformă în iaurt face din acesta un aliment uşor digerabil.

Caseina,proteina din lapte,este parţial digerată,astfel devine mai puţin alergenă şi mai uşor de absorbit de către organism.

În plus,culturile lactice produc lactază,enzimă care nu este sintetizată în cantităţi suficiente de organismul celor care au intoleranţă la lactoză şi care astfel nu pot digera proteinele din lapte.Menţine colonul sănătos

Consumând frecvent iaurt te asiguri că nu vei avea probleme intestinale. În primul rând,iaurturile conţin probiotice,bacterii prietenoase care se găsesc în mod normal în intestine şi care scad riscul de cancer de colon.

Bacteriile prietenoase au capacitatea de a elimina substanţele potenţial cancerigene din organism. În al doilea rând,iaurtul este o sursă importantă de calciu,mineral care previne cancerul de colon.

O doză de 1.200 miligrame de calciu pe zi scade cu 75% riscul de cancer colorectal!

Fortifică sistemul imunitar

Numeroase studii au arătat că iaurtul creşte rezistenţa organismului în faţa bolilor care se instalează dacă sistemul imunitar este slăbit,cum este cazul cancerelor şi al infecţiilor,mai ales al infecţiilor intestinale.

Aceste efecte protectoare se datorează culturilor active din iaurt. Consumând constant acest derivat de lapte,ai şansa de a creşte nivelul interferonului,care apară organismul de infecţii. De asemenea,culturile bacteriene din iaurt stimulează producţia de leucocite,„soldaţii” sistemului imunitar.

Afecţiunile gastrointestinale cauzate de virusuri sau de alergii alimentare afectează stratul de celule care apără intestinele,în special celulele care produc lactază.

Acest lucru duce la probleme de absorbţie intestinală. Tot acesta este motivul pentru care copiii nu tolerează laptele în perioada imediat următoare unei infecţii intestinale.

Datorită conţinutului scăzut de lactoză şi ridicat de lactază,iaurtul este de obicei bine tolerat de intestinele bolnave. În plus,este un remediu popular în caz de diaree.

Organismul are nevoie în permanenţă de calciu. După 35 de ani,masa osoasă începe să scadă. Numai aportul de calciu poate încetini acest proces,reducând astfel riscul de osteoporoză.

În cazul femeilor la menopauză,calciul ­este esenţial pentru sănătatea sistemului osos.

Un studiu recent a arătat că femeile la menopauză care au au avut un aport de calciu de 1,500 mg pe zi,au încetinit substanţial pierderea masei osoase.

:250 ml de iaurt oferă mai mult calciu organismului decât aceeaşi cantitate de lapte.

Iaurtul simplu conţine 10-14 grame de proteine la 250 ml,reprezentând aproximativ 20% din necesarul zilnic de proteine.

O cantitate de 250 ml de iaurt conţine cu 20% mai multe proteine decât 250 ml de lapte (10 g în cazul iaurtului,spre deosebire de 8 g în cazul laptelui).

În afară de cantitatea mai mare de proteine,acestea sunt predigerate în procesul de fermentare care are loc în timpul preparării iaurtului. Astfel,ele vor fi mai uşor asimilate de organism.

Studiile au arătat că 100 g de iaurt,consumat zilnic,scade colesterolul „rău” (LDL) şi îl creşte pe cel „bun” (HDL).

Mai multe