Lapte – de care?

15 mai 2017   Psihologie

Pe rafturile magazinelor sunt disponibile numeroase sortimente de lapte în ambalaje frumos colorate. Însă, care este diferenţa dintre laptele integral, cel degresat sau UHT?

Laptele integral

Laptele integral are cel mai ridicat conţinut de grăsime,3,5%,  şi este varianta cea mai apropiată de laptele proaspăt muls. Proteinele din lapte,zerul şi cazeina sunt asimilate de organism în proporţie de 97%. În plus,laptele mai conţine vitamine din complexul B,calciu,potasiu şi iod,ceea ce contribuie la întărirea sistemului osos şi ajută organismul să se recupereze mai repede după o perioadă de efort fizic intens. O cană de lapte integral are aceeaşi cantitate de proteine ca un ou şi oferă jumătate din cantitatea necesară zilnic de vitamina D.

Laptele degresat

Este preferat de persoanele care doresc să slăbească,deoarece are mai puţine calorii. Studiile au dovedit că reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2,  scade tensiunea arterială şi împiedică instalarea menopauzei precoce. Pe de altă parte,fiindcă prin procesul de degresare sunt eliminate grăsimile,se pierd şi o mare parte din vitaminele solubile:A,D,E şi K. Indiferent de cantitatea de grăsimi,un pahar de 200 de ml de lapte conţine 300 mg de calciu şi 12 grame de carbohidraţi.

Laptele UHT

Se deosebeşte de celelalte sortimente de lapte prin faptul că poate fi păstrat la temperatura camerei chiar şi 4-5 luni,atât timp cât nu este deschis ambalajul original. Numele de UHT vine de la Ultra High Temperature,adică temperatură foarte înaltă,acesta fiind modul în care este conservat. Mai exact,el ajunge de la o temperatură de 4 grade la 148 de grade în doar câteva secunde,este menţinut la această temperature un timp foarte scurt,pentru ca mai apoi să fie răcit brusc. Prin acest proces sunt eliminate formele vegetative ale microbilor care ar putea duce la alterarea laptelui. Laptele UHT poate fi integral sau degresat.

Bine de ştiut

Intoleranţa la lactoză se manifestă atunci când intestinul nu mai poate digera acest glucid din lapte. Printre simptomele bolii se numără balonarea,flatulenţa,durerile abdominale şi diareea.

Tabelul caloriilor

 100 ml

Lapte de vacă 0,1% grăsime

Valoare energetică 32 kcal

Proteine 3.3 g

Lipide 0,1g

Lapte de vacă 1,5% grăsime

Valoare energetică 44 kcal

Proteine 3,2 g

Lipide 1,5 g

Lapte de vacă 3,5% grăsime

Valoare energetică 60 kcal

Proteine 3 g

Lipide 3,5 g

Lapte condensat

Valoare energetică 118 g kcal

Proteine 3,1 g

Lipide 10 g

Mai multe