Leacuri de la curţile regale
Cum tratau doctorii de demult bolile capetelor încoronate? Cu ajutorul unor plante, care sunt la fel de eficiente şi astăzi! Adică la îndemâna noastră.
Boabele de piper îmbunătăţesc digestia
Te simţi des balonată? Ei bine,apelează cu încredere la boabele de piper negru! Acest condiment este cunoscut pentru virtuţile lui terapeutice încă din Evul Mediu. Boabele sunt foarte eficiente sub formă de macerat. Pui zece linguriţe de piper negru măcinat,la o jumătate de litru de alcool alimentar,de 40 de grade. Laşi la macerat timp de cinci zile.Cum te ajută:Dizolvi o linguriţă de macerat într-o cană cu apă. Poţi adăuga şi o linguriţă de miere. Băută cu 20 de minute înainte de masă,licoarea stimulează arderile,te ajută să ai o bună digestie şi combate balonarea. Un efect rapid îl are şi în calmarea durerilor reumatice. Înmoi un tampon în soluţia de macerat şi aplici pe zonele dureroase,câteva minute. Ai grijă să nu foloseşti acest remediu dacă ai hipertensiune sau dacă suferi de ulcer.
Bitterul suedez te scapă de durerile menstruale
Încă din Evul Mediu,Paracelsus,un celebru medic al timpurilor,folosea licoarea pe care o numim azi bitter suedez ca pe unul dintre cele mai eficiente leacuri. Este un extract obţinut dintr-o combinaţie de ierburi amare şi aromate,printre care genţiana,pelinul,aloe vera,păpădia,mirul,angelica şi coada-şoricelului. Se administrează de două-trei ori pe zi,câte o linguriţă,la o cană de apă sau de ceai neîndulcit.
Când ai dureri de cap,pui pe frunte o compresă cu bitter, pe care o laşi să acţioneze timp de jumătate de oră. Este eficient şi în cazul femeilor care au dureri menstruale puternice. Acestea se ameliorează dacă iei câte trei linguriţe de bitter,de trei ori pe zi,înainte cu două zile de debutul menstruaţiei. Şi încă un beneficiu pentru sănătatea ta:luat cu o jumătate de oră înaintea mesei,acest leac creşte pofta de mâncare. Dizolvi o linguriţă într-o cană cu apă.
Păducelul tratează inima
Te-ai gândit că tinereţea fără bătâneţe a frumoaselor de altădată se datora păducelului? Din această plantă se făceau cele mai bune elixiruri de longevitate. Îl poţi folosi sub formă de ceai sau de cataplasmă. Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori şi frunze,la 250 de ml de apă fiartă. Laşi la infuzat zece minute. Cataplasma o obţii din 200 de grame de flori şi frunze măcinate,peste care torni 250 de ml de apă călduţă.
Ca să ai o inimă sănătoasă,bei infuzie de păducel,două căni pe zi. Datorită conţinutului bogat de flavonoizi,menţine elasticitatea arterelor şi tonifică muşchii inimii. La fel de eficient este şi în caz de angină pectorală. De asemenea,băută seara,cu o oră înainte de culcare,infuzia are efect calmant,ajutându-te să ai un somn liniştit,fără episoade neplăcute de insomnie. Dacă ai bătături,pune cataplasma seara,înainte de culcare. O ţii până a doua zi de dimineaţă.
Apa de rozmarin îndepărtează mătreaţa
Ştiai că,în urmă cu o jumătate de secol,o licoare misterioasă a scăpat-o pe Regina Izabella a Ungariei de gută? Este vorba despre apa de rozmarin,pe care şi tu o poţi prepara foarte uşor,chiar la tine acasă. Ai nevoie de un mănunchi de flori de rozmarin,pe care le pui într-un litru de apă distilată. Le fierbi timp de 20-25 de minute,iar licoarea magică este gata.
În primul rând,este un tonic excelent pentru organism. De aceea,poţi bea cu încredere o cană cu infuzie,dimineaţa,la micul dejun. Este de mare ajutor pentru îmbunătăţirea memoriei,cât şi pentru combaterea oboselii. În al doilea rând,apa de rozmarin este un bun tratament împotriva mătreţii. După ce te-ai spălat pe cap,clăteşti bine părul cu această licoare,de două ori pe săptămână. Tot cu apă de rozmarin poţi grăbi vindecarea eczemelor.
Ştiai că
Piperul,rozmarinul ori busuiocul,sunt câteva dintre cele mai utilizate remedii în medicina tradiţională?