Legătura dintre cafea şi senzaţia de foame

18 noiembrie 2015   Psihologie

Cafeaua. Crezi că aceasta te face să-ţi fie mai puţin foame? Cercetătorii au aflat că cea mai populară băutură din lume are legătură cu senzaţia de foame.

Iată care este relaţia dintre cafea şi senzaţia de foame:

Cafeaua,cea mai populară băutură. Cercetările au arătat că pofta de mâncare este controlată de sisteme complexe şi acestea sunt afectate de ceea ce mâncăm sau bem,inclusiv de cafea. Un grup de oameni de ştiinţă au vrut să afle dacă cea mai populară băutură din lume are vreun impact asupra foamei.Multe persoane folosesc cafea normală pentru a controla apetitul. Este adevărat că aceasta oferă energie şi te face să fii mai activă. A fost demonstrat că îmbunătăţesc performanţa fizică şi că suprimă pofta de mâncare. În plus,studiile mai arată că dacă vrei să slăbeşti,cel mai bine este să bei cafea decofeinizată,dar cel mai bun este ceaiul verde. Este cafeaua sănătoasă? Depinde,deoarece nu toată lumea metabolizează cafeaua în acelaşi mod. Ceea ce trebuie să ştim este că această băutură modifică neurotrasmiţătorii şi hormonii,în special cortizolul şi insulina. Acesta este motivul pentru care spui că ”cafeaua te trezeşte”. Pe unii,îi ajută să doarmă mai bine. Acest lucru se poate schimba în funcţie de câtă bei pe zi,ce la oră,care este vârsta şi care este construirea fizică a fiecăreia.

Iată cum influenţează cafeaua senzaţia de foame:

Hormonii influenţează apetitul şi satisfacţia. Din acest motiv,s-ar putea să-ţi fie foame la anumite ore din zi mai mult decât în alte zi. Femeile mănâncă mai mult atunci când le este foame sau când sunt la ciclu menstrual.

Există trei hormoni responsabili pentru senzaţia de foame:grelina,leptina şi peptida. Primul este secretat de stomac,al doilea este sintetizat în celulele adipoase,iar al treilea se găseşte în intestin.

Cafeau te poate ajuta să slăbeşti? Prin cosumul l cafelei,se modifică producţia fiecărui hormon. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu starea de spirit. Atunci când eşti sătulă,eşti fericită.

Cercetătorii au luat în considerare două ipoteze pentru a afla ce relaţie este între cafea şi foame. Prima este că cafeaua reduce senzaţia de foame prin hormonul din stomac,iar hormonul grelina şi peptida cresc satisfacţia.

A doua ipoteză spune că sunt aceleaşi efecte în prima,dar cu excepţia faptului că după o oră de când ai mâncat,organismul începe să digere.  

Un grup de voluntari au băut cafea şi apoi au explicat sentimentele lor după trei ore. Concluziile sunt:În timp ce cafeina este folosită pentru a suprima pofta de mâncare,cea de tipul decofeinizată provoacă mici niveluri de foame,împreună cu cei doi hormoni şi o creştere a peptidelor.

    

O altă constatare a fost că reducerea foamei şi creşterea peptidei a  rămas aceeaşi. Unele dintre componentele cafelei nu modifice digestia. Poate că motivul pentru care se crede că,cafea scade senzaţia de foame,se datorează faptului că modifică hormonul satisfacţiei.

Cafeaua are o mulţime de antioxidanţi,care sunt benefici pentru sănătate. Cu toate acestea,unele dintre componente sunt negative pentru anumite persoane,în special în cazul în care beau prea multă cafea. Dacă aceste persoane au componente pozitive,cofeina pentru a suprima pofta de mâncare,ar trebui să înceapă să ia în considerare o altă strategie.

În primul rând,bea cafea decofeinizată şi apoi mănâncă alte alimente sănătoase care au acelaşi efect asupra corpului. Pentru unii oameni acesta poate fi un măr,pentru alţii un baton de cereale,o banană sau o roşie.

Pe de altă parte,trebuie să ştim că există şi alţi factori care provoacă foamea. Poate fi un mic dejun care nu include fructe,produse lactate şi cereale.

Cafeau nu poate fi o soluţie magică pentru suprimarea poftei de mâncare. Dacă nu mănânci corect în fiecare zi,este mult mai probabil ca stomacul să ceară mai multe şi mai multe alimente.

Mai multe