Lipsa somnului favorizează apariţia anxietăţii

2 iulie 2012   Psihologie

Lipsa somnului poate duce la apariţia stării de anxietate, afirmă autorii unui studiu american care evidenţiază legătura specială dintre somn şi hiperactivitatea emoţională.

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au studiat rezultatele oferite de scanările cerebrale efectuate pe 18 adulţi supuşi unor teste cognitive pe parcursul a două şedinţe-una după o noapte obişnuită,în care voluntarii au dormit,şi una după o privare de somn de 24de ore.

Rezultatele arată că lipsa somnului amplifică semnificativactivitatea de anticipare în complexul amigdalian,o zonă a creierului asociată cu reacţia la experienţele negative şi dezagreabile.

În anumite zone din acest centrul emoţional din creier,lipsa somnului a declanşat o creştere a reacţiei de anticipare de peste 60 de procente-o intensitate care s-a dovedit a fi corelată şi cu o tendinţă naturală spre anxietate.

"Pacienţii care erau cunoscuţi pentru stările lor de anxietate au prezentat cea mai mare variaţie a capacităţii lor de anticipare. Această intrare în stare de alertă nu este neapărat negativă,dimpotrivă,ne ajută să ne pregătim pentru situaţii periculoase.

Cu alte cuvinte,este un mecanism de supravieţuire. Dar,atunci când anticiparea este exacerbată şi se transformă într-o hiperactivitate,ea devine negativă şi se caracterizează prin stres şi o anxietate severă”,afirmă autorii studiului.

Mai multe