Mango - fructul naţional al Indiei este şi preferatul românilor

12 ianuarie 2017   Psihologie

Iarna începe sezonul fructelor exotice în alimentaţia noastră. Portocale, banane, mango, ananas, grapefruit şi altele înlocuiesc pentru câteva luni fructele româneşti, oferindu-ne vitaminele şi mineralele de care avem nevoie.

Unul dintre cele mai parfumate fructe exotice este mango,fructul naţional al Indiei,Pakistanului şi Filipinelor. Datorită gustului său aromat şi dulce,arborele (Mangifera indica) care îl produce şi care este originar din sudul Asiei a devenit una dintre cele mai cultivate plante din zona tropicală.

În sec XVI a fost introdus de către portughezi în Africa şi Brazilia. Există în jur de 400 varietăţi de mango,cu fructe galbene,roşii,portocalii şi verzi. Arborele ajunge la înălţimi de 30-40 m,trăieşte mai mult de 300 de ani,are frunze veşnic verzi şi rădăcini ce se răspândesc la mai mult de 6 m adâncime în sol. Lemnul său este folosit la producerea unor instrumente muzicale precum ukulele.

Din frunze şi scoarţă se extrage o substanţă numită mangiferin folosită în industria farmaceutică având rol analgezic,antimicrobian,hepatoprotector şi antinflamator. Extracte din scoarţă şi frunze sunt folosite şi în medicina tradiţională indiană de sute de ani.

Fructul de mango conţine vitamina A,vitamina C,vitamina B6,calciu,magneziu,potasiu,cupru şi antioxidanţi. Aceste substanţe au rol în menţinerea sănătăţii corpului,susţinând funcţionarea sistemului imunitar,a ochilor,ficatului,inimii,sistemului muscular şi a celui osos,dar şi a aparatului digestiv.

În credinţa hindusă,mango reprezintă fructul vieţii şi dacă ţinem cont de mineralele şi vitaminele pe care le conţine putem înţelege de ce. India,China,Thailanda,Indonezia şi Pakistan sunt ţările cu cea mai mare producţie la nivel mondial. Fructele de mango sunt consumate pe întreaga planetă,în salate,prăjituri,sucuri,creme şi sosuri.

Mai multe