Micul dejun, o masă necesară
Nu degeaba se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. După perioada de repaus din timpul nopţii, ai nevoie de alimente săţioase care să-ţi ofere energie.
Este bine ca prima masă a zilei să fie consumată la circa 30 de minute după trezire.Un mic dejun sănătos reduce senzaţia de foame şi te ajută să nu cazi pradă tentaţiilor culinare în timpul zilei.
Ce trebuie să conţină
Un mic dejun echilibrat combină alimente bogate în fibre şi proteine. În acest fel,substanţele nutritive se transformă aproape integral în energie (şi nu în depozite de grăsime),senzaţia de saţietate persistă de-a lungul zilei,iar sistemul digestiv funcţionează excelent. Dacă acestea lipsesc de la micul dejun,este foarte greu să le obţii la celelalte mese ale zilei. Fructele şi legumele sunt surse bogate de vitamine şi minerale,aşa că le poţi mânca la micul dejun,în fiecare zi.
Ce beneficii are
Micul dejun îmbunătăţeşte memoria,te ajută să te concentrezi şi scade nivelul de stres. Totodată,previn apariţia obezităţii,a hipertensiunii arteriale,a bolilor de inimă şi a diabetului.
Când dormi,metabolismul tinde să încetinească. Singura modalitate de a-l accelera pentru a doua zi este să iei un mic dejun sănătos. Acest lucru va permite organismului să ardă calorii,chiar de la începutul zilei. Dacă tu întârzii cu prima masă a zilei,corpul tău începe să le stocheze,formându-se grăsimile. În felul acesta,cresc şansele să pui câteva kilograme în plus.
Cercetătorii americani de la Harvard au demonstrat că persoanele care nu iau micul dejun sunt mai predispuse la boli cardiace. Studiul,realizat pe 27.000 de oameni cu vârste cuprinse între 45 şi 82 de ani,pe o durată de 16 ani,arată că eliminatul micului dejunsolicită mult organismul. Riscul bolilor cardiace este cu 27% mai mare pentru cei care nu îşi încep ziua cu o gustare.
Te binedispune
Prima masă a zilei oferă o bună stare de spirit pe tot parcursul zilei. Fiind hrănit,corpul intră mai uşor într-o stare fizică şi mentală bună,care va dura timp îndelungat. În plus,energia primită te ajută foarte mult să-ţi rezolvi sarcinile casnice şi cele de la serviciu.
Sfatul specialistului
Mihaela Costin,nutriţionist
Micul dejun poate fi considerat cea mai importantă masă din zi,nu neapărat din pricina aportului caloric,ci din prisma faptului că dă startul bunei funcţionări a organismului. Aşadar,deşi din punctul de vedere al raţiei energetice micul dejun reprezintă aproximativ 20%,sunt foarte importante alegerile pe care le facem la masa de dimineaţă. Trebuie să ne asigurăm că ne furnizează aportul de substanţe nutritive şi energia de care avem nevoie pentru a ne desfăşura activităţile. Drept urmare,putem opta pentru oricare din variantele următoare:un bol de lapte/iaurt cu cereale integrale,o omletă din ouă de prepeliţă cu verdeaţă,2-3 felii de pâine integrală cu zacuscă de casă sau cu pastă de măsline verzi ori mozzarella cu roşii.
Citeşte şi: