Micul dejun trebuie să reprezinte 20-25% din necesarul zilnic de calorii

1 decembrie 2011   Psihologie

Micul dejun ar trebui să fie una dintre cele mai importante mese ale zilei. Dacă nu se asigură energia necesară cu promptitudine printr-un mic dejun sănătos, performanţele fizice şi intelectuale sunt nesatisfăcătoare.

Potrivit unui studiu Omnibus efectuat în România în 2010,doar 3 din 10 români (majoritatea bărbaţi) preferă un mic dejun consistent cu produse din carne,ouă şi brânză,în timp ce 6 din 10 români (majoritatea femei) aleg un mic dejun mai uşor şi variat incluzând lapte,iaurt,cereale,sandwichuri,ouă sau brânză.Obiceiurile alimentare-în continuă schimbareSondajul realizat de belVita Start în 2011 arată că obiceiurile referitoare la micul dejun s-au schimbat,58,62% dintre consumatori preferă un mic dejun uşor cu alimente mai puţine şi uşoare (cereale,salată,fructe,iaurt),un procent de 32,58% aleg un mic dejun consistent,cu mai multe alimente (sandwich-uri,mezeluri,ouă,gem,cremă de ciocolată) şi doar 8,81% dintre aceştia aleg o gustare rapidă la micul dejun-produse de patiserie sărate sau dulci.

Nutriţioniştii recomandă să avem un mic dejun consistent,iar prânzul să fie luat ceva mai târziu,deoarece s-a dovedit că în acest fel se preîntâmpină creşterea ponderală ce apare odată cu înaintarea în vârstă.

Cele mai bune alimente pentru masa de dimineaţă sunt:cerealele,derivatele lactate şi anumite fructe,pentru că toate aceste alimente au un indice glicemic mediu sau mic,potrivit nutrţionistului Corina Zugravu,citat de Agerpres. Tinerii care mănâncă un mic dejun cu un indice glicemic scăzut au tendinţa de a mânca mai târziu în cursul zilei cu un număr mai mic de calorii,ferindu-se astfel de pericolul obezităţii. De asemenea,micul dejun consumat cu regularitate de către copii poate influenţa dezvoltarea creierului şi chiar creşterea coeficientului de inteligenţă.

Aşadar,un mic dejun bogat în nutrienţi esenţiali pentru o bună funcţionare a organismului aduce un stil de viaţă sănătos,o greutate normală recâştigată şi păstrată,echilibrarea metabolismului uman şi profilaxia unor afecţiuni frecvente,precum şi performanţe şcolare îmbunătăţite.

Mai multe