Mierea, un remediu miraculos

11 octombrie 2011   Psihologie

Mierea este de secole folosită ca medicament natural care tratează cu succes numeroase boli. Foloseşte şi tu acasă puterile terapeutice ale mierii.

„Mierea nu este un simplu în­dulcitor. Consumată diminea­ţa,la micul dejun,ea asigură elementele nutritive energi­zante pentru toată ziua“,ne spune Eugen Giurgiu,doctor în biochimie.

Ea este unul din­tre cele mai energetice alimen­te,foarte repede asimilată de organism. În compoziţia aces­tui miraculos tonic intră mul­te minerale esenţiale (fosfor,fier,sodiu,magneziu,siliciu),vitamine,acizi importanţi (for­mic,acetic,citric,malic),hi­draţi de carbon.

Ce proprietăţi are mierea?

 În primul rând este un în­dulcitor natural revigorant. Are darul de a reface orga­nismul după efort fizic şi in­telectual,dar,în acelaşi timp,curăţă stomacul şi căile diges­tive datorită proprietăţilor bactericide,are acţiune emo­lientă şi influenţează,în bi­ne,flora intestinală.

Iar dacă toate acestea nu sunt sufici­ente pentru a include mierea în meniul zilnic al familiei ta­le,află că ea înlătură substan­ţele toxice din ficat şi rinichi. Consumul constant de miere ajută în afecţiunile ficatului,în cele renale sau ale sânge­lui (anemii sau leucemii).

Oricât ar părea de curios,are efecte benefice şi în artro­ze,artrite şi arterite,înlătură migrenele şi combate insom­nia. Este un apreciat tonic în afecţiunile pulmonare,dilu­ează secreţiile bronşice şi vin­decă tusea. Nu mai este un secret pentru nimeni rolul ei de bun diuretic şi laxativ.

Alege din multitudinea de sortimente

 Ceea ce poate ştim mai puţin este legat de sorti­mentele de miere,care se diferenţiază prin „sursa” polenului adunat de albine. Există miere monofloră-produsă dintr-un singur fel de flori (tei,conifere,salcâm) şi polifloră-din polenul mai multor flori. Acestea din urmă pro­vin din zonele submontane sau deluroase.

Mierea de pădure şi cea „de mană” se remarcă printr-un conţinut de minerale mai mare decât celelal­te sortimente. De reţinut însă,că toate sortimentele de miere sunt la fel de benefice pentru sănătate şi la fel de complexe în compoziţie. Diferenţele sunt mai ales de culoare şi de gust.

Când îţi este de folos?

  • În cazuri de inflamaţie a gâ­tului şi de oboseală a ochilor,se folosesc cataplasmele cu miere,dizolvată în apă (o lin­guriţă de miere la 250 ml apă)
  • Pentru durerile reumatice sunt foarte eficiente cataplas­mele din miere,amestecată cu ceară,în proporţie de 3 la 1.
  • În tratamentul furuncule­lor şi al plăgilor sunt eficien­te cataplasmele preparate din miere şi tărâţe de grâu,ames­tecate în părţi egale.
  • Pentru vindecarea bu­zelor crăpate sau a ra­gadelor la sân,în ca­zul mamelor care alăptează,mierea se aplică simplă,ca un­guent pe zonele afec­tate. Cine doreşte,poa­te să adauge în miere pu­ţin camfor.
  • Ceara din fagurele de mie­re este un „plasture“ natural de excepţie,prin efectul an­tibacterian şi cicatrizant. Se poate aplica pe arsuri uşoare.
Mai multe