Mişcarea fizică în sarcină. Iată ce puteţi face în anotimpul rece!
Mersul pe jos este o activitate fizică foarte bună pe care o puteţi realiza în timpul sarcinii, însă, în sezonul rece această obişnuinţă nu mai este favorabilă pentru viitoarele mămici care trebuie să se ferească de frig şi de vremea rea.
Dr. Silviu Istoc,medic primar obstetrică-ginecologie,ne spune care sunt activităţile fizice potrivite pentru femeia însărcinată şi pe care trebuie să le evite,pentru rezultate eficiente.
De ce trebuie să faceţi mişcare în timpul sarcinii?
S-a demonstrat că activitatea fizică în timpul sarcinii este foarte benefică pentru sănătatea mamei,dar mai ales a copilului nenăscut. Iată care sunt efectele pozitive ale mişcării zilnice în sarcină:
• Ajută să vă menţineţi o greutate normală în timpul şi după sarcină.
• Vă ajută să dormiţi mai bine şi să vă simţiţi mai puţin obosită.
• Reduce şansele de a dezvoltă varice.
• Reduce probabilitatea de umflare a picioarelor,gleznelor sau mâinilor.
• Reduce şansele de anxietate sau depresie.
• Ajută la prevenirea durerii de spate.
• Reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat în timpul sarcinii (diabet gestaţional).
• Reduce riscul de probleme cu tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii.
• Reduce apariţia problemelor sau complicaţiilor din timpul naşterii.
• Creşte rezistenţa copilului în timpul procesului de naştere.
„Mişcarea fizică este foarte importantă în viaţa oricărui om,însă activităţile realizate trebuie să fie alese în funcţie de starea de sănătate şi de alte condiţii din viaţa fiecăruia,precum perioada de sarcină. Aceasta protejează organismul de apariţia afecţiunilor,păstrează o greutate constanta şi eliberează tensiunile cumulate care ne fac rău. Femeia însărcinată trebuie să ştie că are nevoie de mişcare pentru a-şi menţine sănătatea la un nivel înalt”,spune dr. Silviu Istoc.
Ce este indicat să faceţi?
Înotul este foarte sănătos,acţionează toţi muşchii şi relaxează corpul şi mintea în întregime. De aceea este indicat ca în timpul sarcinii să mergeţi la bazinul de înot pentru a vă menţine tonusul şi echilibrul fizic şi psihic.
Dacă vă place să dansaţi,puteţi face din asta o alternativă când este frig şi urât afară. Daţi drumul la muzica preferată şi faceţi mişcări uşoare care să nu vă solicite foarte mult. Puteţi face acest lcuru oriunde vă simţiţi bine,este şi o metodă de a vă crea o bună dispoziţie.
Exerciţiile pelvine pe podea sunt,de asemenea,importante în timpul sarcinii şi sunt recomandate pentru toate femeile gravide. Ele pot contribui la întărirea muşchilor planşeului pelvian,care pot fi supuşi unei presiuni în timp sarcinii şi mai ales în timpul travaliului.
Ce nu este indicat să faceţi?
„Evitaţi orice activitate fizică care vă solicită foarte mult şi încercaţi să vă protejaţi în aşa fel încât să nu vă răniţi abdomenul,fapt ce ar putea afecta copilul în curs de dezvoltare. Astfel de activităţi includ echitaţie,schi alpin,hochei pe gheaţă,gimnastică şi ciclism,care trebuie excluse în perioada sarcinii”,explică dr. Silviu Istoc.
Măsuri de precauţie în sarcină
Există câteva alte lucruri pe care ar trebui să le luaţi în calcul atunci când realizaţi activităţi fizice în timpul sarcinii:
• Aveţi grijă să nu va supraîncălziti în timpul antrenamentelor. Asiguraţi-vă că beţi multe lichide pentru a preveni deshidratarea şi leşinul.
• Nu lăsaţi nivelul glicemiei să fie prea scăzut. Dacă realizaţi o activitate fizică,asiguraţi-va că aţi mâncat suficiente calorii pentru a nu avea probleme.
• În cazul în care călătoriţi la altitudini mari,ar trebui să aveţi mare grijă. Odihniţi-va cât mai mult posibil în toate zilele pe care le petreceţi acolo deoarece fluxul de sânge este redus şi poate afecta copilul.
• A se evita înotul în ape cu temperatura de peste 32 ° C.