Mituri despre apa minerală
Că nutriţioniştii ne recomandă să bem 2 l de apă pe zi, o ştim cu toţii. Despre apa minerală circulă însă o mulţime de mituri – ce e adevărat şi ce nu?
Apa minerală este o apă potabilă provenită dintr-o sursă naturală sau obţinută prin foraj şi care, prin compoziţia ei chimică, are efecte benefice asupra sănătăţii. Trebuie să aibă o anumită origine, să nu fie supusă unor modificări artificiale, excepţie făcând adăugarea de dioxid de carbon, şi să se deosebească de apa de la robinet prin calităţile terapeutice certificate de specialişti. La modul general, termenul de „apă minerală“ descrie orice tip de apă carbogazoasă, îmbuteliată. Apa minerală fără efervescenţă este denumită, uzual, apă plată.
Nu face bine sistemului osos
Este o teorie complet greşită, pentru că acest tip de apă este foarte bogată în calciu şi magneziu. Şi, după cum ştii, aceste două minerale sunt extrem de preţioase pentru sănătatea oaselor, prevenind apariţia osteoporozei. Este benefică şi pentru buna funcţionare a muşchilor şi a aparatului cardiovascular.
Nu hidratează bine
Fals. Apa cu bule hidratează excelent, fiindcă păstrează un echilibru la nivelul electroliţilor – compuşii care, prin dizolvare, se disociază în ioni. Aceste particule încărcate electric-sodiu, potasiu, calciu şi magneziu-,contribuie la sănătatea ta. Cu ajutorul lor, apa se absoarbe mai bine în organism.
Nu ajută la digestie
Fals. Sulfaţii naturali din apa minerală le vin în ajutor ficatului şi pancreasului pentru a produce enzime care descompun alimentele în mod eficient.
E bună pentru oricine
Multă lume crede asta, însă nu este adevărat. Dacă suferi de gastrită sau ulcer, nu ar trebui să consumi apă minerală carbogazoasă în cantităţi mari,ci să optezi pentru apă plată. Gazul carbonic din apa minerală carbogazoasă duce la balonare şi creează disconfort abdominal. Apele minerale sunt bogate în sodiu nu sunt recomandate femeilor însărcinate.
Nu este bună pentru dantură
Nu e tocmai adevărat. Băută în cantităţi moderate,ajută la protejarea smalţului dinţilor,fiindcă este bogată în calciu. Trebuie evitate însă excesele, fiindcă acidul carbonic din apa minerală carbogazoasă atacă smalţul dinţilor. Nu ai însă această problemă dacă bei apă minerală plată.
Ştiai că...
...apa carbogazoasă are până la 4 ori mai mult calciu decât apa plată?
...prima apa acidulată a fost vândută în America, la Boston, în anul 1767?