Mituri despre furie

27 ianuarie 2016   Psihologie

Multe femei se confruntă cu momente de furie. Aceasta este una dintre cele mai puternice emoţii, care este înţeleasă greşit. Din păcate, concepţiile greşite despre furie duc la o mulţime de comportamente disfuncţionale.

Iată 7 mituri despre furie care trebuie să fie explicate:1. Furia este o emoţie negativă

Nu e rău să te simţi furioasă. Furia este o emoţie normală,sănătoasă. De fapt,o mulţime de lucruri foarte bune provin din furie,şi sentimentele de furie pot duce la o schimbare pozitivă. Multe nedreptăţi sociale produse de cei din jur te fac să devii furioasă,nervoasă. Ce se întâmpla dacă Martin Luther King Jr. nu se simţea supărat?

2. Furia se aseamănă cu agresiunea

Multă lume confundă sentimentele de furie cu comportamentul agresiv.  În timp ce sentimentul de furie este sănătos,un comportament agresiv nu este. Există multe modalităţi de a te descărca de furie,fără a recurge la ameninţări sau violenţă.

3. Managementul furie funcţionează

Când oamenii nu dispun de abilităţi de gestiona furia,emoţiile lor pot cauza probleme în toate domeniile vieţii lor. Multe probleme de relaţie,probleme de carieră şi probleme juridice rezultă din expresiile nesănătoase de furie. Cursuri şi terapie de management al furiei pot fi instrumente puternice care ajută la reducerea izbucnirii agresive al oamenilor. Terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi un tratament beneficde management al furiei.

4. Furia este doar în capul nostru

Furia implică mai mult decât mintea ta. Gândeşte-te ultima oară când ai simţit furie. Este posibil ca rata de bătăi ale inimii să fi crescut,şi te-a apucat tremuratul. Asta pentru că furia evocă un răspuns fiziologic,şi este ca un răspuns la gândurile furioase şi comportamentul agresiv. A învăţa cum să relaxezi corpul şi mintea,este esenţial pentru reducerea izbucnirilor agresive.

5. Aerisirea furiei se eliberează

Ruperea pernei,ştergerea prafului din cameră sau ţipatul sunt efecte de eliberare a furiei. Studiile au arătat că vărsarea furiei în acest mod are de fapt un efect opus. Cu cât vei răbufni mai mult,cu atât mai rău te vei simţi.   

 6. Ignorarea furiei o face să dispară  

Suprimarea furia nu este sănătoasă. Zâmbind pentru a acoperi frustrarea,negând sentimentele de furie,sau permiterea altora să te trateze prost într-un efort de a menţine pacea poate provoca transformarea furiei pe interior. În plus,mânia reprimată a fost legată de o varietate de probleme fizice şi mentale de sănătate,de la hipertensiune la depresie.

  7. Bărbaţii sunt mai furioşi decât femeile    

Cercetările arată în mod constant că bărbaţii şi femeile experimentează aceeaşi cantitate de furie. Ei doar se exprimă în mod diferit. În timp ce bărbaţii sunt mai susceptibili de a fi agresivi şi impulsivi în expresiile lor de furie,femeile au mai multe şanse de a folosi o abordare indirectă,cum ar fi eliminarea cuiva din viaţa lor.

Modalităţi sănătoase de a evita excesele de furie

Cel mai bun mod de scăpa de furie este de a găsi un mod sănătos de a te exprima. Astfel faci din furie ceva constructiv,cum ar fi schimbare într-o dispoziţie pozitivă sau de a răspunde asertiv,este cel mai bun mod de a face faţă emoţiilor furioase.

Înainte de a putea exprima sentimentele tale,cu toate acestea,trebuie să înţelegi cum te simţi. Practica de identificare atunci când te simţi frustrată,dezamăgită,sau de-a dreptul furioasă este benefică.

Acordă o atenţie la sistemul de alertă precoce când eşti

,care poate fi în creştere. Ia o pauză de la ceea ce faci pentru a te calma,înainte ca furia să ajungă la niveluri explozive. Du-te la o plimbare sau practică unele exerciţii de respiraţie profundă pentru a calma atât corpul,cât şi mintea.

Când eşti într-o stare mai calmă,ia măsuri pentru a rezolva problemele,şi pentru a te exprimi într-un mod mai productiv. Astfel creşti inteligenţa emoţională,care te poate împiedica de a spune şi de a face lucruri pe care le poţi regreta mai târziu.

Credit foto:www.psychologytoday.com

Mai multe