Mituri despre spirt: când şi cum trebuie să-l foloseşti

29 mai 2015   Psihologie

Alcoolul metilic (spirtul medicinal sau alcoolul sanitar) este o soluţie pe bază de alcool etilic 70%, care se utilizează pentru uz extern, acţionând ca antiseptic împotriva bacteriilor.

Trebuie să ştii,însă,că spirtul nu poate fi folosit la întâmplare,ci în funcţie de natura rănii sau necesitate. În cele ce urmează,îţi prezentăm câteva mituri în ceea ce priveşte utilizarea alcoolului medicinal!

Mituri despre spirt:nu aplica spirt pe rana deschisă

Deşi spirtul este o soluţie dezinfectantă,nu poate fi utilizat pentru tratarea rănilor deschise,deoarece provoacă usturime,stimulează sângerarea şi poate afecta ţesutul pielii. În cabinetele medicale,alcoolul medicinal se foloseşte doar pentru a dezinfecta local pielea înaintea unui vaccin.

Totuşi,pentru dezinfectarea rănilor există soluţii precum betadina,o substanţă de mare ajutor in dezinfectarea plagilor aseptice si in tratamentul infectiilor cutanate bacteriene si fungice,rivanolul-o substanta antibacteriana care actioneaza la suprafata tegumentelor si  a plagilor deschise,dar şi banala apă oxigenată,care elimină toate bacteriile de pe rănile deschise şi opreşte sângerările.

În schimb,este recomandat pentru dezinfectarea mâinilor,mai ales în cazul unei epidemii de infecţii bacteriene şi virale (de exemplu,gripa). De asemenea,se poate folosi şi pentru dezinfectarea diverselor suprafeţe utilizate frecvent (mouse,tastatură etc).

Citeşte mai multe pe clicksanatate.ro.

Mai multe