Miturile din jurul produselor din soia, demolate de o celebră nutriţionistă

6 iulie 2016   Psihologie

Soia este o plantă anuală aparţinînd familiei botanice Fabaceaecu denumirea ştiinţifică Glycine hispidaşi originară din Asia centro orientală. Pînă în 1800 era cultivată doar în China.

La jumătatea secolului XX cultivarea acestei plante înafara ţării de origine s-a dezvoltat foarte mult. Principalii producători mondiali sunt SUA urmata în Europa de Franţa şi Italia.

Soia este una dintre cele mai importante plante alimentare în special pentru conţinutul său în ulei (18-20%) şi proteine. Substanţele grase pe care le conţine fac din soia cea mai calorică leguminoasă dar în schimb are cel mai mic conţinut de carbohidraţi. 

În China antică,planta era folosită la rotaţia culturilor

“Chinezii nu cosumau soia nefermentată,şi bine făceau deoarece aceasta conţine inibitori de enzyme ce blochează tripsina. În experimentele de laborator,dietele cu înalt conţinut de inhibitori ai tripsinei au produs o mărire în volum a pancresului cu apariţia diverselor patologii şi chiar cancer. Aceşti inhibitori de enzyme,alături de hemaglutinină,sunt substanţe prezente în soia  nefermentată ce acţionează ca inhibitori de creştere. Animalele de laborator abia înţărcate şi hrănite cu lapte de soia prezentau un ritm al creşterii mult inferior cu cel normal”,explică nutriţionista Marie Vrânceanu,specialist în nutrigenetică.

Mai multe